Rusya-Ukrayna savaşında hava saldırılarının karşılıklı olarak yoğunlaştığı bir dönemde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’den Rus hava sahasına ilişkin şimdiye kadarki en açık uyarılardan biri geldi. Zelenski, 1 Eylül akşamı sosyal medya hesaplarından yayımladığı video mesajında, Rusya’nın ağustos ayından bu yana Ukrayna’ya yönelik saldırı taktiğini değiştirdiğini ve kentler ile altyapıya yönelik hava saldırılarını ciddi biçimde artırdığını söyledi.
“BU TIRMANMA SADECE UKRAYNA TOPRAKLARINDA KALMAYACAK”
Rusya’nın Ukrayna’nın enerji, ulaşım ve sivil altyapısını hedef aldığını söyleyen Zelenski, savaşın sonuçlarının artık Rusya’nın kendi hava sahasında da daha fazla hissedileceğini belirtti.
Zelenski, Ukrayna’nın Rusya içindeki operasyonlarını meşru müdafaa kapsamında değerlendirdiğini ifade ederek, hedeflerinin Rus askeri tesisleri ile savaş için çalışan ekonomik unsurlar olduğunu söyledi. Ukrayna lideri, “Bu tırmanma yalnızca Ukrayna topraklarında kalamaz ve kalmayacak.” ifadelerini kullandı.
Zelenski, Rusya hava sahasının Ukrayna’nın İHA ve füze operasyonlarının giderek daha fazla gerçekleştiği bir alan haline geleceğini de açık biçimde dile getirdi.
HAVAYOLLARI VE SİGORTA ŞİRKETLERİNE UYARI
Konuşmanın en dikkat çekici bölümü ise Zelenski’nin uluslararası sivil havacılık sektörüne yaptığı uyarı oldu. Ukrayna lideri, Rus hava sahasını kullanan bütün havayolu şirketlerine, sigorta kuruluşlarına ve büyük Rus havalimanlarından yararlananlara seslendi.
Zelenski, “Rusya semaları tamamen tehlikeli hale geliyor.” dedi.
Ukrayna’nın sivil havacılığı veya herhangi bir sivil uçağı hedef almadığını özellikle vurgulayan Zelenski, buna karşın Rusya semalarında giderek daha fazla Ukrayna İHA’sı bulunacağını söyledi.
Ardından şu ifadeyi kullandı:
“Rusya hava sahası fiilen kapanacak. Rusya’nın başlattığı savaş kendi hava sahasını kapatıyor.”
“RUSYA SEMALARINDA GÜVENLİ ANLAR SONA ERDİ”
Zelenski’nin mesajındaki en sert ifadelerden biri de uluslararası ortaklara yönelik oldu. Ukrayna lideri, “Ortaklarımızı uyarıyoruz: Rusya semalarında güvenli anlar sona erdi.” dedi.
Zelenski, Kiev ve Moskova’da görev yapan yabancı büyükelçilerin bu durumu kendi başkentlerine bildirmesi gerektiğini söyledi.
Özellikle Moskova ve St. Petersburg havalimanlarına uçuş düzenleyen havayollarının riskleri dikkate alması çağrısında bulunan Zelenski, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ile ilgili kurumların Rusya hava sahasındaki risklere ilişkin uluslararası kuruluşlara ayrıntılı bilgi vereceğini açıkladı.
MOSKOVA VE ST. PETERSBURG İÇİN 3 GÜNLÜK SALDIRI MOLASI İDDİASI
Zelenski konuşmasında diplomatik girişimlere ilişkin de yeni ve dikkat çekici bilgiler verdi. ABD’nin Ukrayna’dan 25, 26 ve 27 Ağustos tarihlerinde Moskova ve St. Petersburg’a yönelik saldırılara ara vermesini istediğini açıklayan Zelenski, Kiev’in bu talebe uyduğunu söyledi. Zelenski, “Biz bu molaya uyduk. Saldırı olmadı. Ukrayna’ya ise saldırılar oldu.” dedi.
Başka bir “büyük dünya gücünün” de Ukrayna’dan Vladivostok yönünde belirli bir süre saldırı yapılmamasını istediğini söyleyen Zelenski, Kiev’in bunu da sağlayacağını açıkladı. Hangi ülkenin bu talepte bulunduğunu belirtmedi.
“YENİ MOSKOVA GÖRÜŞMELERİNİ DİKKATE ALACAĞIZ”
Zelenski ayrıca Moskova’da yeni görüşmeler hazırlandığını söyledi ancak görüşmelerin tarafları veya takvimi konusunda ayrıntı vermedi.
Ukrayna’nın diplomatik girişimler sırasında belirli bölgeler ve belirli zaman dilimleri için İHA operasyonlarına ara vermeye hazır olduğunu belirten Zelenski, “Diplomasi ve müzakereler uğruna, ortaklarımız bize başvurduğunda Rusya semalarını belirli sürelerde ve belirli yönlerde İHA’lardan temiz tutacağız.” dedi.
Rusya hava sahasının yeniden güvenli hale gelmesinin şartını ise savaşın sona ermesine yönelik “gerçek bir hareketin” başlamasına bağladı.
“RUSYA SEMALARI ŞİMDİ İHA’LAR İÇİN, SİVİL HAVACILIK İÇİN DEĞİL”
Zelenski konuşmasının sonunda mesajını daha da netleştirdi:
“Rusya üzerindeki gökyüzü şu anda İHA’lar için. Sivil havacılık için değil. Savaş sürdüğü müddetçe.”
Ukrayna lideri, hava sahasındaki güvenliğin ancak savaşı sona erdirecek gerçek bir barış sürecinin başlamasıyla geri döneceğini söyledi.
AÇIKLAMA, KARŞILIKLI HAVA SALDIRILARININ TIRMANDIĞI GÜN GELDİ
Zelenski’nin açıklaması, Rusya ve Ukrayna arasındaki hava savaşının belirgin biçimde yoğunlaştığı bir güne denk geldi.
Rusya’nın Kiev ve çevresine üst üste altıncı gün düzenlediği yoğun hava saldırılarında 1 Eylül’de 12 kişi hayatını kaybetti. Rus saldırılarında demiryolu altyapısı ve yerleşim alanları da vuruldu. Ukrayna, Rusya’nın son dönemde hızlı, jet motorlu İHA kullanımını ciddi biçimde artırdığını bildiriyor.
Ukrayna da aynı süreçte Rusya’nın petrol tesisleri, lojistik merkezleri ve diğer hedeflerine yönelik uzun menzilli İHA saldırılarını yoğunlaştırdı. Saldırılar sonucu Rusya’daki Ust-Luga liman bölgesinde yangın çıktı ve Samara bölgesinde de hasar meydana geldi.
