Ukrayna savaşında en çok yarayı kadınlar aldı (Rusya Ukrayna savaşında 13. gün)

Ukrayna savaşında en çok yarayı kadınlar aldı (Rusya Ukrayna savaşında 13. gün)

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat 2022 Perşembe günü başlayan savaş 13. gününe girdi. Rusya, işgal ettiği Ukrayna'da sivillerin tahliyesi için ülkenin bazı kentlerinde sessizlik rejimi ilan edildiğini duyurdu. Öte yandan Ukrayna'daki savaş en çok kadınları ve savunmasız çocukları yaraladı. Kiev'den biri bebek, 3 çocukla Türkiye kaçan Victoria Myroshnik, "Bizim için anlatılamayacak kadar kötü bir süreçti, Sürekli sakinleştirici ilaç kullanıyoruz.. Dayanmak çok güç." ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı. Siviller için kullanılacak tahliye koridorunun ucunun yalnızca Rusya ve Belarus’a açılması Ukrayna yönetimi tarafından "Kabul edilemez" bulundu.

Ukrayna ile Rusya müzakerelerinin 3. etabının gerçekleşmesinin hemen ardından Moskova geçici ateşkes için adım attı. Rusya Ulusal Savunma Kontrol Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Kiev, Çernigov, Sum, Harkov ve Mariupol kentlerinde 8 Mart’tan itibaren sivillerin tahliye edilebilmesi için sessizlik rejimi ilan ederek insani koridor açılacağını duyurdu.

ukrayna-tren.jpg

Merkez açıklamasında, sessizlik rejiminin 8 Mart yerel saatle 10.00 itibariyle başlayacağı ve Rusya’nın 44 bin 187’si çocuk olmak üzere 173 bin 773 kişiyi tahliye ettiğini bildirildi.

İŞTE RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ 13. GÜNÜNDE YAŞANAN SICAK GELİŞMELER

13:09- Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası ailesinden haber alamayan Tekirdağ’da yaşayan Ukraynalı Mayya Baykal, şehirde yaşayan Ukraynalı kadınları organize ederek, mağdur olan çocuk ve kadınlar için bölgeye gönderilmek üzere insani yardım malzemesi topladı.

Ukrayna’dan Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine 20 yıl önce gelen Mayya Baykal, Rusya’nın askeri operasyonunun başlamasının ardından şehirde yaşayan 100’e yakın kadını organize ederek ülkesinde çatışmadan etkilen çocuk ve kadınlar için yardım malzemesi toplamaya başladı. İşlettiği butiğinde yardım malzemelerini toplayan Baykal, bunları çatışma bölgesine gönderecek.

12:48- Ukrayna Dışişleri Bakanlığı açıklama yaparak Sumy’de insani koridorun açıldığını duyurdu. Sumy Koridoru, bugün 10.00 ila 21.00 arasında açık kalacak ve koridordan siviller ile yabancı öğrencilerin geçişi sağlanacak.

12.08- Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Dairesi Başkanlığı, ülkeye saldıran Rus ordusunun bir generalinin daha öldürüldüğünü duyurdu. Harkov yakınlarındaki çatışmalarda Rusya 41. Ordu Komutan Yardımcısı ve Kurmay Başkanı Tümgeneral Vitaly Gerasimov'un Ukrayna ordusunca öldürüldü.

11.54 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da 2 bin 482 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

KADINLARIN "SAVAŞ BİTSİN" ÇIĞLIĞI

11.41 Ukrayna'daki savaş nedeniyle biri 8 aylık, biri 7, diğeri 15 yaşındaki 3 çocukla ülkelerinden ayrılan ve zorlu yolculuğun ardından Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bir otele yerleşen 3 kadın, yaşadıkları süreci anlattı.

Hayatlarını altüst eden savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan, çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 97 kişi, daha önce tatil yaptıkları için bildikleri Kuşadası'na geldi.

Kiev'den biri bebek, 3 çocukla yola çıkarak Moldova üzerinden Kuşadası'na ulaşan Victoria Myroshnik, ablası Irina Poleveya ve kayınvalidesi Hatalia Myroshnik, bir turizm firması aracılığıyla Kuşadası Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle bir otele yerleştirildi.

Konservatuar sınavlarına hazırlanırken ülkesinden ayrılmak zorunda kalan Hatalia Myroshnik'in 15 yaşındaki oğlu Mikhailo'nun üflediği obuanın hüzünlü sesinin zaman zaman yankılandığı otelde, ülkelerine dönme umudunu koruyan kadınlar savaş haberlerini takip ediyor.

ukrayna-bebek.jpg

"EVİN KORİDORUNDA YATIP KALKTIK"

Kadınlardan Hatalia Myroshnik, savaş nedeniyle 2 çocuğunu, 8 aylık gelinini ve gelininin ablasını yanına alarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını, 24 yaşındaki oğlu ile pilot olan eşini ise ülkesinde bıraktığını ifade etti.

Ukrayna'dan çıkmadan önce, olası bir saldırıda koridorun daha güvenli olacağı düşüncesiyle tüm ailesinin 4-5 metrekarelik bir koridorda yattığını anlatan Myroshnik, şöyle devam etti:

"Bizim için anlatılamayacak kadar kötü bir süreçti. Tren istasyonun yanında evimiz vardı. Orada kalanlarla konuşuyoruz. Henüz evimize bir şey olmamış. Eşimi ve çocuğumu çok özlüyorum. Sürekli sakinleştirici ilaç kullanıyoruz.. Dayanmak çok güç. Hep onları düşünüyorum. Vücudum burada, aklım kalbim orada. Sesli mesaj atıyorlar sadece. Onlar savaşta olmasına rağmen kocam bizi sakinleştirmeye çalışıyor."

ukrayna-kadin.jpg

"SAVAŞLAR BİTSİN"

Kocasıyla gurur duyduğunu vurgulayan Myroshnik, onunla yüz yüze olan son görüşmesini şöyle anlattı:

"Otobüse kadar kocam getirdi. 'Bir yol bulalım seni de götürelim.' dedim. Kocam elimi tuttu ve dedi ki 'Ben şimdi gelirsem buradaki masum insanların yüzüne nasıl bakarım? Ülkeme yararlı olacağım. Senin orada güvenli olman benim için önemli.' Gönüllü olarak yaralananlara ve tahliye olanlara yardım ediyorlar. Olur da kocam beni bir yerde izlerse 'Kendinizi koruyun. Kavuşmak için dua ediyorum. Dünyadaki bütün yerlerde savaşlar bir an önce bitsin.’ diye seslenmek istiyorum."

Daha önce Türkiye'ye birkaç kez tatile geldiklerini ifade eden Myroshnik, şu anda durumun çok başka olduğunu dile getirdi.

Myroshnik, Türkiye'nin cennet gibi olduğunu belirterek, "İnsanları çok yardımsever. İnsanlar bizim için o kadar çaba harcıyorlar ki... Burada ailenin bir parçası gibiyiz. Dün tatil için gelmiştik bugün ise..." dedi.

Gözyaşı döken gelin Victoria Myroshnik ise 2 yıllık evli olduğunu, kocasını ve ülkesini şimdiden çok özlediğini ifade etti.

"UMUDUM VAR EVİMİZE GERİ DÖNECEĞİZ"

Ülkesinde İngilizce öğretmeni olarak görev yapan İrina Polevaya da uzun bir aradan sonra rahatça uyuyabildiğini anlattı.

Öğrencilerini çok özlediğini aktaran Polevaya, şunları kaydetti:

"Umudum var evimize geri döneceğiz. Türkiye'ye tatile geliyorduk ama bu kez durum farklı. O zaman da çok güzeldi, şimdi de çok güzel. Burayı ailemiz gibi görüyoruz. Öğrencilerim ve veliler farklı yerlere gitti. Onlar için de endişeliyim. Çocuklarımı çok özledim. Dönüp onlara sarılmak istiyorum. Umarım bu süreçte tüm sevdiklerimiz sağ kalır ve onlara kavuşuruz. Sanki kötü bir rüya görüyorum. Eski hayatımı tekrar yaşamak istiyorum."

5 ŞEHİRDE GEÇİCİ ATEŞKES

10.01- Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.

Rusya Savunma Bakanlığının, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinden sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı Moskova saati ile 10.00 itibariyle yürürlüğe girdi.

Dün Belarus’un Brest bölgesinde Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında üçüncü tur müzakereler gerçekleşmiş, iki taraf da görüşmelerde insani yardım koridorları konusunda olumlu sonuçlar alındığını açıklamıştı.

Ardından, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Ukrayna'da İnsani Müdahale Birimler Arası Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinden sivillerin tahliyesi için 8 Mart’ta Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan edildiği duyurulmuştu.

Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili Ukrayna ve Rusya heyetlerinin ilk tur müzakereleri, 28 Şubat'ta, Belarus'un Ukrayna ile sınırındaki Gomel bölgesinde gerçekleşmiş ve 5 saat sürmüştü.

Çatışmaların durması ve ateşkesin sağlanması amacıyla yapılan müzakerelerde ateşkesin sağlanması için ikinci tur müzakerelerin yapılması kararlaştırılmıştı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turu da 3 Mart'ta Belarus sınırındaki Brest'te yapılmıştı.

Müzakereler sonucunda tarafların, çatışmaların yoğun yaşandığı yerlerde sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata vardığı bildirilmiş, bunun için bu bölgelerde geçici ateşkesin sağlanması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Ancak geçici ateşkes tam olarak sağlanamamış, sivillerin tahliyesinde sorunlar yaşanmıştı. Taraflar birbirini suçlamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN