Ukrayna'dan Rusya'nın kalbine darbe: Moskova'yı alev alev yakan SİHA operasyonu

Ukrayna'dan Rusya'nın kalbine darbe: Moskova'yı alev alev yakan SİHA operasyonu

Ukrayna, Rusya’nın başkenti Moskova başta olmak üzere geniş bir coğrafyayı hedef alan, savaşın başından bu yana görülen en büyük insansız silahlı hava aracı (SİHA) saldırılarından birine imza attı.

Ukrayna, Rusya’nın başkenti Moskova ve çevresini hedef alan geniş çaplı SİHA saldırısıyla savaşta yeni bir eşiğe işaret eden bir operasyona imza attı. Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca yüzlerce Ukrayna İHA’sının Moskova dahil 14 bölgeye, Kırım’a, Karadeniz ve Azov Denizi’ne yönlendirildiğini açıkladı. Rus yetkililer saldırılarda en az dört kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını duyururken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy operasyonu “Rusya’nın savaşı uzatmasına verilen haklı yanıt” sözleriyle savundu.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından Pazar günü yapılan açıklamada, Ukrayna'ya ait yaklaşık 600 İHA'nın gece boyunca Rusya'nın 14 farklı bölgesine, Kırım yarımadasına, Karadeniz'e ve Azov Denizi'ne yönlendirildiği teyit edildi. Başkent Moskova ve çevresi, bu geniş çaplı operasyonun en yoğun hedef alınan bölgeleri oldu.

Rus hava savunma sistemleri, gece boyunca 556, günün ilk ışıklarıyla birlikte ise 30 İHA'yı daha etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Ancak yoğun saldırı dalgası can kayıplarını engelleyemedi. Moskova bölgesinde üç, Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinde ise bir kişi yaşamını yitirdi.

Moskova Bölge Valisi Andrei Vorobyov, başkenti çevreleyen Khimki bölgesinde "büyük çaplı" olarak nitelendirdiği bir saldırıda bir eve isabet eden İHA nedeniyle bir kadının hayatını kaybettiğini, kurtarma ekiplerinin enkaz altındaki arama çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Başkentin 10 kilometre kuzeyindeki Pogorelki köyünde ise İHA parçalarının bir şantiyeye düşmesi sonucu iki kişi yaşamını yitirdi. Hindistan'ın Moskova Büyükelçiliği, kurbanlardan birinin Hindistan vatandaşı olduğunu doğruladı.

ZELENSKİY'DEN NET MESAJ: "SAVAŞI SONA ERDİRMELİSİNİZ"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Moskova'yı hedef alan saldırıları doğruladı. İHA'ların Ukrayna sınırından 500 kilometreden fazla içerilere sızarak yoğun Rus hava savunma ağını "aştığını" vurgulayan Zelenskiy, saldırıların meşruiyetini savundu.

"Rusya'nın savaşı uzatmasına ve şehirlerimize yönelik saldırılarına verdiğimiz yanıtlar tamamen haklıdır," diyen Zelenskiy, bu saldırıların Moskova yönetimine açık bir mesaj içerdiğini belirtti: "Devletiniz savaşı sona erdirmeli." Zelenskiy, daha önce Kiev ve diğer Ukrayna şehirlerinde sivil ölümlerine yol açan Rus saldırılarına misilleme yapılacağı konusunda uyarılarda bulunmuştu.

KRİTİK ALTYAPI TESİSLERİ HEDEFTE

Ukrayna SBU güvenlik servisi, operasyon kapsamında Moskova çevresindeki bir petrol rafinerisi ve iki pompa istasyonunun da vurulduğunu bildirdi. Açıklamada, bu saldırıların Rusya'nın "savaşa devam etme kapasitesini zayıflattığı" ve "en sıkı korunan Moskova bölgesinin dahi güvende olmadığı" vurgulandı.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin ise, petrol ve doğalgaz rafinerisi yakınlarındaki bir şantiyede ve çevredeki evlerde hasar oluştuğunu kabul etse de, rafinerinin üretim kapasitesinin ve teknolojik altyapısının etkilenmediğini öne sürdü.

ÇATIŞMALAR YENİ BİR BOYUT KAZANIYOR

Moskova bölgesi daha önce de İHA saldırılarına sahne olsa da, Ukrayna sınırına yaklaşık 400 kilometre mesafedeki başkentin merkezine yönelik bu denli yoğun bir hedef alma nadir görülüyor. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın son günlerde Ukrayna genelinde 1.500'den fazla İHA ve onlarca füzeyle gerçekleştirdiği saldırılara dikkat çekerek, bu operasyonun güçlü bir misilleme olduğunu belirtiyor.

Diplomatik çözüm çabalarının çıkmaza girdiği ve uluslararası dikkatin farklı krizlere kaydığı bir dönemde, taraflar arasındaki karşılıklı ve şiddetli saldırılar, savaşın giderek daha tehlikeli bir tırmanış içinde olduğunu gösteriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN