Ukraynalı diplomattan 'Türkiye' mesajı: Montrö sayesinde Odessa'yı kurtardık

Ukraynalı diplomattan 'Türkiye' mesajı: Montrö sayesinde Odessa'yı kurtardık

Fransız Le Monde gazetesinde Türkiye'nin, Rusya-Ukrayna savaşındaki kritik rolü hakkında bir makale yayımlandı. Makalede, Ukraynalı bir diplomatın "Türkiye boğazları kapatınca, Ankara sayesinde Odessa'yı kurtardık" ifadesine de yer verilmesi dikkat çekti.

Fransız Le Monde gazetesinde, "Türkiye, Karadeniz'deki savaşın hakemi" başlıklı bir makale yayımlandı. Gazetenin İstanbul muhabiri Marie Jego’nun kaleme aldığı makalede, "Moskova ve Kiev ile olan ayrıcalıklı ilişkilerin gücüyle Ankara'nın kendisini çatışmanın ‘ana arabulucusu’ olarak konumlandırdığı” belirtildi.

Yazıda, "Ukrayna'da savaşın başlamasından yaklaşık iki ay sonra, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın izlediği 'savaşan iki taraf arasındaki denge politikasını' baltalama riskine rağmen, hiç bu kadar sağlam görünmemişti" denildi.

KİEV HÜKÜMETİNDEN TÜRK MÜTTEFİKLERİNE ÖVGÜ

VOA Türkçe'de yer alan habere göre; Türk insansız hava aracı Bayraktar TB2 için ayrı bir makaleye de yer verilen Le Monde'un bugünkü sayısında, Ukrayna ordusunun Bayraktar İHA'ları için "övgü dolu şarkılar bestelediği" detayı yer aldı.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin sık sık telefonda görüştüğü, Türkiye'nin 10 Mart'ta Antalya'da, 29 Mart'ta ise İstanbul'da ev sahipliği yaptığı görüşmelerde Türk ve Ukraynalı diplomatların birbirlerini daha yakın tanıdığı ve Kiev hükümetinin Türk müttefiklerine övgüler yağdırdığı kaydedildi.

'ANKARA SAYESİNDE ODESSA'YI KURTARABİLDİK'

Türkiye'nin Karadeniz politikasını olumlu bir dille kaleme alan Le Monde, Ankara'da konuştuğu bir Ukraynalı diplomatın, "Yaptırımları uygulamasa da, Türkiye'nin sunduğu insani, diplomatik, ahlaki, askeri desteği takdir ediyoruz. Ukrayna'yı desteklemek için diğer tüm NATO ülkelerinden daha fazlasını yaptı. Her şeyden önce boğazlarını tüm savaş gemilerine kapattığı için kendisine çok müteşekkiriz. Karar vermek kolay olmadı, Türk tarafı başlangıçta uygun değildi. Onları ikna etmeyi başardık" sözlerini de aktardı.

Ukraynalı diplomatın, "Ankara sayesinde Odessa'yı kurtarabildik" sözüne vurgu yapan Le Monde, "Türkiye, 28 Şubat'ta, savaşın dördüncü gününde, Çanakkale ve Boğaziçi'ni tüm savaş gemilerine kapatarak boğazların koruyucusu rolünü oynamasaydı, Rusya bölgeye ek deniz takviyesi gönderebilirdi. Eğer Türkiye, boğazları birkaç gündür Akdeniz'de bekleyen Rus gemilerine açsaydı durum çok farklı olurdu" ifadelerine yer verdi.

Odessa açıklarında 14 Nisan'da Rus gemisi Moskova'nın batışından bu yana Türkiye'nin boğazları kapatmasının öneminin daha çok ortaya çıktığını belirten Le Monde, "Rusya'nın sahip olduğu diğer iki kruvazör, yani Kuzey Denizi Filosu'na bağlı Mareşal Oustinov ve Pasifik Filosu'na bağlı Varyag, Akdeniz'de haftalarca bloke edildi. 28 Şubat'ta ilan edilen Türkiye yasağı nedeniyle boğazları geçerek Karadeniz'e ulaşmaları mümkün değil. O gün, bu iki kruvazör de dahil olmak üzere dört Rus gemisi, Türk makamlarından boğazları almak ve Karadeniz'de Moskova'ya katılmak için yeşil ışık bekliyordu. Geçitleri reddedilince Akdeniz'de kaldılar" analizine de yer verdi.

'TÜRK TARAFINDAN SURİYE GEMİLERİNİN İZLENMESİ TALEP EDİLDİ'

Gazete ayrıca, "Türkiye bu şehri fiilen kurtarmış gibi görünmekle kalmıyor, aynı zamanda hava sahasında Rus askeri uçuşlarının yanı sıra Vladimir Putin'in Mart ayında kurtarmaya çağırdığı Suriye paralı askerlerini taşıması muhtemel bazı Şam-Moskova charter uçuşlarını da yasakladı" diye belirtiyor.

Le Monde, bu gelişmelerin yanı sıra, “Oboronlogistika” isimli savunma lojistiği şirketine ait birçok Rus ticari gemisinin Karadeniz ve Akdeniz arasında gidip geldiğine de dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

"Kiev hükümeti, Rusya'nın deniz üssünün bulunduğu Suriye'nin Tartus limanından silah ve mühimmat taşıdığından şüpheleniyor. 17 Nisan Pazar günü şafak vakti, bu gemilerden biri olan Sparta II, bir kez daha Boğaziçi'ni geçerek Karadeniz'e ulaştı. Rusya'nın Novorossiysk limanına doğru yola çıktı. Ukraynalılar, Türk tarafından bu gemilerin Suriye ile Rusya arasında neler taşıyabileceğini izlemesini istedi."

'TÜRKİYE'DEN İMKANSIZI İSTEYEMEYİZ'

Ukraynalı diplomat, İstanbul'daki müzakereler ve Belarus müzakerelerinin “kıyaslanamayacak kadar farklı bir atmosfere” sahip olduğunu, “İstanbul'da her şey çok daha rahattı. Delegasyonumuzun üyeleri, kendilerini casusluk hissettikleri Belarus ile ilgisi olmayan, başka bir gezegende gibi hissettiklerini söylediler” sözleriyle değerlendirdi.

Türkiye'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmaması konusunda Ukrayna'nın savaşı silahlı çatışmanın ya da yaptırımların değil yalnızca diplomasinin durdurabileceğinin de farkında olduklarını belirten Ukraynalı diplomat, "Yaptırımların yararları var, ancak savaşı durduramazlar. Tabii ki Türkiye'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmasını tercih ederiz. Son derece dürüst bir ilişkimiz olan Türk meslektaşlarımıza bunu anlatıyoruz. Ama biz gerçekçiyiz, onların bakış açısını anlıyoruz. Onları eleştirmek yerine anlamaya çalışıyoruz. Türkiye'den imkansızı da isteyemeyiz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN