Uluslararası Adalet Divanı 'Refah' kararını açıklayacak

Uluslararası Adalet Divanı 'Refah' kararını açıklayacak

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'in Gazze'nin Refah kentindeki harekatını durdurması talebine ilişkin kararını yarın açıklayacağını duyurdu.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gazze Şeridi'ne yönelik Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılar dolayısıyla Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine 'soykırım' sebebiyle dava açmasının ardından, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik harekatını durdurması talebiyle yapılan başvuruyu yarın karara bağlayacak.

UAD'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "UAD, yarın saat 15.00'te (Lahey'de), Güney Afrika-İsrail davasında, Güney Afrika tarafından 10 Mayıs 2024'te sunulan, geçici tedbirlerin değiştirilmesi ve tayini talebine ilişkin kararını yarın açıklayacak" denildi.

İSRAİL'E PROTESTO: 'YALANCILAR'

İsrail'in Refah kentinde başlattığı saldırıların Gazze halkının haklarını geri dönülmez şekilde zarara uğrattığı gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı'ndan (UAD) talep ettiği ek tedbirlere ilişkin duruşmalar 16-17 Mayıs tarihlerinde görülmüştü. İsrail heyeti, burada yaptığı savunmada, Gazze'deki saldırıların 'askeri gerekliğini' savunmuş ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Refah'taki saldırıların durdurulması ve İsrail'in Filistin topraklarından çekilmesi talebinin reddedilmesini istemişti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Baş Hukuk Danışmanı Yardımcısı Tamar Kaplan Tourgeman, UAD'deki savunmasında, İsrail hakkında 'soykırım' davası açan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin geçici tedbir talebinin reddedilmesini istemişti. Bu esnada mahkeme salonunda bulunan bir eylemci, “Yalancılar” diye bağırarak İsrailli yetkililere protesto etmişti. Eylemci, güvenlik görevlileri tarafından salondan dışarı çıkarılmıştı.

GÜNEY AFRİKA'NIN TALEPLERİ

Güney Afrika'nın İsrail'e karşı alınmasını talep ettiği yeni tedbirler şu şekildeydi:

İsrail, Refah'taki askeri saldırılarını durduracak ve derhal geri çekilecek. İsrail, Gazze'deki durumu incelemek ve delillerin korunmasını ve saklanmasını sağlamak amacıyla BM kuruluşları başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar ve gazetecilerin Gazze'ye engelsiz erişimini sağlamak ve kolaylaştırmak için derhal tüm etkili önlemleri alacak ve ordusunun, erişimi engelleyecek şekilde hareket etmemesini sağlayacak.

İsrail, yeni tedbir kararının açıklanmasından sonra bir hafta içinde hem önceki tedbirlerin hem de yeni talep edilen tedbirlerin uygulanması için aldığı önlemleri anlatan erişime açık bir raporu Divan'a sunacak.

NE OLMUŞTU?

Güney Afrika Cumhuriyeti, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık 2023'te İsrail aleyhine UAD'de dava açmıştı. Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyeti sebebiyle UAD'den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istemiş ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak tarihlerinde Hollanda'nın Lahey kentindeki Barış Sarayı'nda yapılmıştı.

Uluslararası Adalet Divanı, 26 Ocak'ta açıkladığı tedbir kararlarında, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi'nin 2'nci maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi'nin 2'nci maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına, Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atmasına, Gazze'deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına, Gazze'deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi'nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ayda alınan tüm tedbirler hakkında mahkemeye bir rapor sunmasına hükmetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN