Uluslararası Af Örgütü’nden çağrı: İsrail’e mühimmat taşıyan Alman gemisi durdurulmalı

Uluslararası Af Örgütü’nden çağrı: İsrail’e mühimmat taşıyan Alman gemisi durdurulmalı

Uluslararası Af Örgütü, Alman Reederei Gerdes şirketine ait “Holger G” adlı geminin İsrail’e 440 ton askeri amaçlı yük taşıdığı gerekçesiyle seferinin engellenmesi çağrısında bulundu. Af Örgütü, söz konusu mühimmatın Gazze’de devam eden ağır insan hakları ihlallerinde kullanılma riski taşıdığı uyarısını yaparak, geminin limanlara kabul edilmemesini ve uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesini istedi.

Merkezi İngiltere’de bulunan Uluslararası Af Örgütü, Portekiz bandıralı Alman gemisi “Holger G”ye ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, geminin Hindistan’dan yola çıkarak İsrail’e doğru ilerlediği ve askeri amaçlı kullanılabilecek büyük miktarda yük taşıdığı belirtildi.

Af Örgütü, geminin Kasım ayının ortasında seyre başladığını bildirdi.

440 TON ASKERİ AMAÇLI YÜK İDDİASI

Açıklamaya göre “Holger G”, İsrail’e gönderilmek üzere 440 ton çelik, patlayıcı mühimmat parçaları ve füze yükü taşıyor. Söz konusu kargonun, İsrailli savunma sanayi şirketleri Elbit Systems ve IMI Systems’a ait olduğu kaydedildi.

Af Örgütü, taşınan malzemelerin niteliği nedeniyle ciddi hukuki ve insani riskler barındırdığına dikkat çekti.

LİMANLARA KABUL EDİLMEMESİ ÇAĞRISI

Uluslararası Af Örgütü, geminin farklı ülkelerin limanlarına yanaşmasının engellenmesi gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Hükümetler, İsrail'e patlayıcı parçaları taşıyan Portekiz bandıralı Holger G gemisinin kendi limanlarına yanaşmasını, taşınan malların işgal altındaki Gazze'de devam eden soykırımda kullanılabileceği ihtimali riskine karşı önlemeli."

ULUSLARARASI HUKUK VE SORUMLULUK VURGUSU

Açıklamada, geminin kargosunun transferine destek veren ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini ihlal edebileceği uyarısında bulunuldu. Af Örgütü, silah ticareti ve soykırımla ilgili uluslararası sözleşmelere atıf yaparak şu değerlendirmeyi paylaştı:

"Silah üreten, ihraç eden ve taşıyan şirketlerin de uluslararası insancıl hukuk karşısında ve Birleşmiş Milletler kararları kapsamında sorumlulukları vardır. Bu sorumluluk, şiddete katkıda bulunmaktan kaçınmayı gerektirir."

GEMİ DOĞU AKDENİZ’DE

Uluslararası Af Örgütü, “Holger G”nin halihazırda Doğu Akdeniz’de bulunduğunu ve aralık ayı sonuna kadar Mısır’ın Port Said Limanı’na demirlemesinin beklendiğini açıkladı.

Açıklamada, Uluslararası Af Örgütü Küresel Araştırma, Savunuculuk, Politika ve Kampanyalar Direktörü Erika Guevara Rosas’ın değerlendirmelerine de yer verildi.

Rosas, geminin taşıdığı yükün İsrail’e ulaşmaması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Holger G'nin taşıdığı tonlarca ağırlıktaki ölümcül kargo İsrail'e ulaşmamalı. Bu ölümcül kargonun Filistinlilere karşı işlenen soykırım ve uluslararası hukuk ihlallerinde kullanılması riski çok büyük."

“NORMAL TİCARET SUÇ ORTAKLIĞI RİSKİNİ DOĞURUYOR”

Rosas, İsrail’in Filistinlilere yönelik politikalarına ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

"İsrail'le normal şekilde ticari ilişkilerini sürdüren ülkeler, soykırımda, savaş suçlarında ve insanlığa karşı suçlarda işbirliği içinde olma riski taşıyor."

SİLAH AMBARGOSU ÇAĞRISI

İsrail’e yönelik silah ambargosu çağrısını yineleyen Rosas, uluslararası hukukun da bu yönde yükümlülükler getirdiğini belirtti. Geminin bayrak ülkesi Portekiz’e dikkat çeken Rosas, şu ifadeleri kullandı:

"Geminin bayrak ülkesi olan Portekiz, Silah Ticareti Anlaşması'nın tarafı olarak geminin İsrail'e ulaşmasını engellemek için her şeyi yapmalı."

Rosas, geminin Alman sahibine de çağrıda bulunarak, insan haklarına saygı sorumluluğunun altını çizdi. Açıklamasında şu değerlendirmeye yer verdi:

"İsrail'e soykırımını, insanlığa karşı suçlarını ve savaş suçlarını sürdüreceği ekipmanı ve desteği sağlamayı sürdüren herhangi bir şirket ya da şahıs da bu suçların ortağı olma riski taşır."

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN