UNICEF: Batı Şeria ve Gazze’de çocuklar ağır bedel ödüyor

UNICEF: Batı Şeria ve Gazze’de çocuklar ağır bedel ödüyor

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde düzenlenen haftalık basın toplantısında konuşan James Elder, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ile Gazze’de çocukların şiddet, saldırılar, gözaltılar ve sağlık hizmetlerine erişim sorunları nedeniyle ağır insani sonuçlarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Elder, Batı Şeria’da yıl başından bu yana yaklaşık 70 çocuğun öldürüldüğünü, Gazze’de ise ateşkes döneminde yüzlerce çocuğun yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında konuşan James Elder, İsrail’in saldırıları ve işgali altındaki Batı Şeria ile Gazze Şeridi’nde çocukların maruz kaldığı koşullara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Elder, Batı Şeria’da çocukların vurulduğunu, bıçaklandığını ve biber gazına maruz kaldığını belirterek, İsrail saldırıları ile yasa dışı yerleşimci saldırılarının çocuklar üzerinde ağır sonuçlar doğurduğunu söyledi.

“ÇOCUKLAR DAYANILMAZ BİR BEDEL ÖDÜYOR”

Batı Şeria’daki çocukların devam eden şiddet ortamı nedeniyle ciddi kayıplar yaşadığını ifade eden Elder, şu bilgileri paylaştı:

"Ocak 2025'ten bu yana yaklaşık 70 çocuk öldürüldü. Bu, haftada ortalama en az bir çocuğun öldürüldüğü anlamına geliyor. Çoğunluğu gerçek mermiyle olmak üzere 850 çocuk daha yaralandı."

Elder, saldırılar ve güvenlik operasyonları nedeniyle çocukların fiziksel ve psikolojik açıdan ağır etkilendiğini vurguladı.

YERLEŞİMCİ SALDIRILARINDA SON 20 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

James Elder, Batı Şeria’da artan yerleşimci saldırılarına da dikkat çekti.

Mart 2026’da yerleşimci saldırıları sonucu yaralanan Filistinli sayısının son 20 yılın en yüksek düzeyine ulaştığını belirten Elder, saldırıların daha organize hale geldiğini söyledi.

"(Batı Şeria'da) Saldırıların giderek daha koordineli hale geldiğini görüyoruz."

ÇOCUK GÖZALTILARINDA SON 8 YILIN EN YÜKSEK RAKAMI

Elder, Batı Şeria’da Filistinli çocukların gözaltına alınmasında da ciddi artış yaşandığını ifade etti.

İddia edilen güvenlikle ilgili suçlamalar nedeniyle 347 çocuğun gözaltında tutulduğunu aktaran Elder, bunun son sekiz yılın en yüksek seviyesi olduğunu kaydetti.

UNICEF Sözcüsü, çocukların uzun süreli şiddet ortamında yaşamasının eğitim, sağlık ve sosyal yaşam üzerinde kalıcı etkiler yarattığını belirtti.

GAZZE’DE PROTEZ VE REHABİLİTASYON SORUNU

Gazze’de çok sayıda çocuğun uzuv kaybı yaşadığını ifade eden Elder, sağlık altyapısındaki yıkım nedeniyle çocukların protez ve rehabilitasyon hizmetlerine ulaşamadığını söyledi.

"Gazze'de on binlerce hayat değiştiren yaralanma yaşayan çocuk tedavi ve rehabilitasyona erişemiyor."

Elder, savaş ve saldırılar nedeniyle sağlık sisteminin ciddi biçimde zarar gördüğünü ve çocukların uzun vadeli tedavi ihtiyaçlarının karşılanamadığını dile getirdi.

ATEŞKES DÖNEMİNDE DE ÇOCUK ÖLÜMLERİ SÜRDÜ

James Elder, Gazze’de Ekim 2025’te başlayan ateşkes sürecine rağmen çocuk ölümlerinin devam ettiğini açıkladı.

Elder, Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre ateşkes anlaşmasından bu yana en az 229 çocuğun öldürüldüğünü, 260 çocuğun da yaralandığını bildirdi.

"Gazze'de ateşkes boyunca 229 çocuk öldürüldü"

UNICEF yetkilileri, bölgedeki çocukların güvenlik, sağlık ve temel yaşam koşullarına erişim açısından ağır risk altında bulunduğunu ifade ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN