Uygur Hareketi'nden olimpiyatlara boykot, insanlığa davet çağrısı

Uygur Hareketi'nden olimpiyatlara boykot, insanlığa davet çağrısı

Çin'de düzenlenecek Pekin Olimpiyatları öncesi açıklama yapan Uygur Hareketi (CFU) İcra Direktörü Rushan Abbas, sporculara ve sponsorlara olimpiyata katılmamaları yönünde çağrıda bulunurken tüm insanlığa ''Herkese soruyorum. Bu oyunlar mı daha önemli yoksa insanlık mı?'' sözleriyle seslendi.

Pekin Olimpiyatları’nın başlamasına sayılı günler kala, sivil toplum kuruluşları da boykot çağrılarını sürdürüyor. Uygur Hareketi (CFU) İcra Direktörü Rushan Abbas, Çin’in Uygur’lara uyguladığı soykırımın günümüzün en önemli krizlerinden biri olduğunu vurgulayarak, sporculara olimpiyatlara katılmama çağrısında bulundu.

'BU OYUNLAR MI DAHA ÖNEMLİ YOKSA İNSANLIK MI?'

Sponsorları da bir an önce hatalarından geri dönmeye davet eden Abbas, tüm dünyaya şöyle seslendi:

''Herkese soruyorum. Bu oyunlar mı daha önemli yoksa insanlık mı?’. Daha önce ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya, Çin zulmüne tepki olarak olimpiyatlara resmi heyet göndermeme kararı almıştı. Ayrıca geçtiğimiz ay Londra Uygur Mahkemesi de Çin’in Doğu Türkistan’da soykırım suçu işlediğine karar vermişti.''

CFU Direktör Yardımcısı Turnisa Matsidik-Qira ise yaptığı açıklamada, olimpiyatların boykot edilmesi için bir yıldır uğraş verdiklerini belirterek, mücadelelerini sonuna kadar devam ettireceklerini vurguladı. Öte yandan Barış Projesi ve Yahudi Dünya İzleme Örgütü de CFU ile birlikte başlattıkları imza kampanyasında, Pekin’de düzenlenecek olimpiyatlara sponsor olan Coca-Cola, AirBnB ve Procter & Gamble gibi şirketleri, bu kararlarından derhal vazgeçmeye çağırdı.

Hükümetlerin ve insan hakları örgütlerinin Uygur soykırımına yönelik artan hassasiyetlerine rağmen, büyük şirketler yaşanan trajediyi görmezden gelmeye devam ediyor. Son olarak Social Capital'in CEO'su ve Golden State Warriors'ın sahibi Chamath Palihapitiya, Uygur soykırımını umursamadığını söyleyecek kadar ileri gitti. Bu tür davranışlar, otoriter rejimlerini ekmeğine yağ sürmekten başka bir amaca hizmet etmiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN