Uygur liderden BM'ye çağrı: Doğu Türkistan'a gitmeyin

Uygur liderden BM'ye çağrı: Doğu Türkistan'a gitmeyin

Uygur hareketinin önde gelen isimlerinden Ruşen Abbas, BM'de bir konuşma gerçekleştirdi. Abbas, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’i şiddetle kınadığını ve Doğu Türkistan'a yapacağı ziyareti iptal etmesi gerektiğini söyledi.

"Uygur Hareketi" isimli organizasyonun kurucusu ve İcra Direktörü Ruşen Abbas, 05 Nisan 2022’de Birleşmiş Milletler'in (BM) Cenevre merkezinde yapılan “İnsan Hakları ve Demokrasi” başlıklı bir toplantıda konuştu.

Ruşen Abbas, Çin’in kontrolündeki Doğu Türkistan’da (Sincan-Uygur Özerk Bölgesi) yaşayan Uygur Türklerine yönelik baskı iddiaları, etkin ayrımcılık, insanlık suçları ile soykırım iddialarına ilişkin bir konuşma yaptı.

Abbas, Özgür Asya radyosuna da Cenevre konferasındaki konuşmasında söyledikleri doğrultusunda açıklamalarda bulundu. Kendisinin söz konusu toplantıda yaptığı konuşmanın üç önemli başlık halinde olduğunu belirten Abbas şunları söyledi:

"BM, DOĞU TÜRKİSTAN KONUSUNDA ÇOK PASİF"

"BM İnsan Hakları Yüksek Konseyi Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki ağır insan hakları ihlalleri ile ilgili olarak Ağustos/2021’de ayrıntılı bir rapor hazırlamıştır. Bu rapor aralık ayında açıklanması gerekirken, hala açıklanmamıştır.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michel Bachelet'in, Doğu Türkistan konusunda çok pasif kaldığını, hukuk ve adalete uygun hareket etmediğini düşünüyorum. Ayrıca, Yüksek Komiser'in Çin’in baskılarından çekinerek korktuğu için BM'nin kural ve prensiplerini Çin’in nezdinde koruyamadığını düşünüyorum.

Doğu Türkistan’daki hak hukuk ihlalleri ile etnik soykırım cinayetleri konusunda gerekli çalışmalarını yeterince yapmamıştır. Bunlardan dolayı Yüksek Komiser Michelle Bachelet’i şiddetle kınıyorum.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri'ne buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Bayan Bachelet, Çin’in oyununa gelmemeli. Onun hilelerine aldanmamalı. 2021 yılının ağustos ayında hazırlanan Doğu Türkistan raporunu derhal açıklamalıdır."

"BACHELET, DOĞU TÜRKİSTAN'A YAPACAĞI ZİYARETİ İPTAL ETMELİ"

uyghurnet.org'da yer alan habere göre, Bachelet’in Mayıs ayında Çin’e yapacağı ziyareti iptal etmesini isteyen Abbas, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uygur İnsan Hakları raporunu açıklaması, onun Uygur bölgesine yapacağı ziyaretten daha önemlidir. Günümüzde Çin Doğu Türkistan’da kurduğu yüzlerce Çin tipi Nazi kamplarında milyonlarca Müslüman Uygur'u sırf Uygur ve Müslüman oldukları için suçlu ilan ederek bu kamplara hapsetmiş durumda.

Çin bu toplama kamplarındaki Uygurlar başta diğer Türk halklarına mensup tutuklulara yaptığı baskı, zulüm işkenceler ile katletmeyi sürdürmektedir. Çin’in zulmünü ve soykırım uygulamalarının acımasız ve vahşi bir şekilde sürdürdüğü böylesi bir ortamda Çin’in BM heyetine bağımsız ve özgürce araştırmalar yapmasına ve sınırsız erişimine izin vereceğine inanmıyorum.

Milyonlarca insanın hapsedildiği ve öldürüldüğü Doğu Türkistan’a koşulsuz ziyaret etmeleri talibine, 2017’den bu yana yanı toplama kamplarının kurulmasından sonrası izin verilmedi ve bu ziyaret gerçekleşmemiştir.

Bu kez izin vermiş ise Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’da önceden provasını yaptırarak hazırladığı sahte tiyatro sahneleri ile kurmaca bir platformları BM. Heyetini özellikle ziyaret ettirerek aldatacakları önceki benzerleri gibi kesindir.

Böyle bir ortamda gerçekleştirilecek bir ziyaret güvenilir ve inandırıcı olmayacak asla yararlı sonuçlar getirmeyecek, belki de bu ziyaret bu yönü ile Uygurlar için zararlı olabilecektir. Çin bu sinsi yalanları ve tertipleri ile BM'yi ve uluslararası toplumu bir kez daha aldatacaktır.

Bu durumdan istifade eden Çin Uygurlara yönelik baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarının şiddetini daha arttırarak sürdürecektir. Bu nedenle Yüksek Komiser Bachelet Doğu Türkistan raporunu bir an önce ve derhal açıklamalıdır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN