İran'ın güneyindeki Bender Abbas Limanı'nda meydana gelen şiddetli patlamada 28 kişi hayatını kaybetti, 1000'den fazla kişi yaralandı. Yangın büyük ölçüde kontrol altına alınırken, limandaki gümrük faaliyetleri bir gün aranın ardından yeniden başladı. Yetkililer, olayın savunma sanayisiyle ilgisi olmadığını açıkladı.
İran'ın güneyinde, Basra Körfezi kıyısında yer alan Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Abbas’ın Şehid Recai Limanı’nda dün meydana gelen şiddetli patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 28’e yükseldi. Yaralı sayısının ise 20’si ağır olmak üzere 1000’i aştığı açıklandı.
YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI
Patlamanın ardından limanda çıkan yangın, yapılan yoğun müdahaleler sonucu büyük oranda kontrol altına alındı. Ancak İran Kriz Yönetimi Sözcüsü Hüseyin Zaferi, bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle yangının zaman zaman yeniden şiddetlendiğini belirtti. Zeferi, yangın alanından 3 bin konteynerin uzaklaştırıldığını söyledi.
PATLAMANIN NEDENİ BELİRLENEMEDİ
Patlamanın nedenine ilişkin resmi açıklama yapılmazken, olayın bazı konteynerlerde meydana gelen zincirleme patlamalardan kaynaklandığı değerlendiriliyor. Şiddetli patlama ve ardından çıkan yangın limanın geniş bir bölümünde büyük hasara yol açtı. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, liman bölgesini havadan inceleyerek durum hakkında bilgi aldı.
LİMAN FAALİYETE AÇILDI
İran Gümrük Kurumu, yangının büyük ölçüde kontrol altına alınmasının ardından limandaki ihracat, ithalat ve konteyner taşıma faaliyetlerinin bir günlük aradan sonra yeniden başladığını duyurdu. Şehid Recai Limanı, İran'ın dış ticaretinde stratejik bir öneme sahip bulunuyor.
YANGIN, SAVUNMA SANAYİSİYLE ALAKALI DEĞİL
Öte yandan İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızai, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, patlamanın ülkenin savunma sanayisiyle ilgisi bulunmadığını belirtti. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Rıza Talayi Nik de, limanda askeri mühimmat, roket yakıtı veya askeri amaçlı herhangi bir ürünün bulunmadığını vurguladı.
Basında çıkan bazı iddialarda patlamanın İsrail tarafından düzenlenen bir saldırı sonucu meydana geldiği öne sürülmüştü. Ancak İranlı yetkililer bu iddiaları reddetti.
Patlamada hayatını kaybedenler için ülkede bir günlük yas ilan edilirken, bölgede yangın söndürme ve hasar tespit çalışmaları devam ediyor.