Yemen'de artan çatışmalar ateşkesi yeniden tehlikeye sokuyor

Yemen'de artan çatışmalar ateşkesi yeniden tehlikeye sokuyor

Yemen'de hükümet güçleri ile Husiler arasında farklı cephelerde son günlerde yeniden şiddetlenen çatışmalar, tarafların askeri hazırlıklarını artırması ve karşılıklı tehditlerin sertleşmesiyle birlikte Nisan 2022'den bu yana büyük ölçüde korunan ateşkesin geleceğine ilişkin kaygıları artırdı. Sahada yaşanan son gelişmeler, ülkede yeniden geniş çaplı çatışma ihtimalini gündeme taşıdı.

Yemen'de hükümet güçleri ile Husiler arasında son günlerde yeniden tırmanan çatışmalar, yaklaşık dört yıldır büyük ölçüde korunan ateşkes sürecini tehdit ediyor. Özellikle ülkenin batısındaki Hudeyde ilinin güneyinde bulunan Cebel Debbas cephesinde 5 Temmuz'da yaşanan şiddetli çatışmaların, Nisan 2022'de yürürlüğe giren ateşkesten bu yana görülen en kanlı çatışmalar arasında yer aldığı belirtiliyor.

AA muhabirinin sahadaki gözlemlerine göre, çatışmalarda her iki taraftan da onlarca kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.

Yemen Devlet Bakanı Velid el-Kadimi, hükümet güçlerinden 15 askerin yaşamını yitirdiğini, Husilerden ise 50'den fazla kişinin öldürüldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı.

Kadimi, Husilerin "Zeranik Tihame" güçlerinin konuşlandığı bölgelere yönelik saldırılarının, söz konusu cephenin örgüt açısından taşıdığı stratejik önemi ortaya koyduğunu ifade etti.

Husiler ise çatışmalara ilişkin ayrıntılı açıklama yapmazken, kendilerine bağlı SABA haber ajansı iki mensuplarının hayatını kaybettiğini duyurdu.

HÜKÜMET GÜÇLERİ HAZIRLIK SEVİYESİNİ YÜKSELTTİ

Çatışmaların ardından Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, hükümet güçlerine en üst düzey hazırlık durumunun korunması talimatını verdi.

Yemen resmi ajansı SABA'nın haberine göre Alimi, Başkanlık Konseyi Üyesi Tarık Salih ile yaptığı görüşmede batı sahilindeki son askeri gelişmeleri değerlendirdi. Görüşmede, Husilerin olası yeni saldırı girişimlerine karşı askeri birlikler arasındaki koordinasyonun artırılması yönünde talimat verildi.

Alimi, cephede görev yapan birliklerin disiplinini ve yüksek hazırlık seviyesini överek bunun olası saldırılara karşı güçlü bir savunma oluşturduğunu ifade etti.

Ülkenin en kalabalık ili Taiz'in Valisi Nebil Şemsan da askeri komutanlığı ziyaret ederek cephedeki hazırlıkları yerinde inceledi.

Şemsan, Husilerin temas hatlarına yeni askeri takviyeler yaptığını ve yeni yığınaklar oluşturduğunu belirterek birliklerden teyakkuz seviyesini yükseltmelerini istedi. Ayrıca Husilerin İran'ın bölgesel politikalarına hizmet ettiğini savunan Şemsan, örgütün moral üstünlük sağlamaya yönelik yeni sızma girişimlerinde bulunabileceğini söyledi.

HUSİLER GENEL SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Husiler ise Sana, Saada ve Hacce illerinde düzenledikleri silahlı gösteriler ve toplantılarla geniş çaplı seferberlik çağrısında bulundu.

Husilere bağlı SABA haber ajansına göre etkinliklerde, Husi lideri Abdulmelik el-Husi'nin çağrısı doğrultusunda "Yemen'in kurtuluş savaşı" için genel seferberlik ilan edildi.

Yapılan açıklamalarda askeri eğitim merkezlerinin genişletilmesi ve destekçilerin silahlı gruba katılması yönünde çağrılar yer aldı.

KARŞILIKLI TEHDİTLER GERİLİMİ TIRMANDIRDI

Sahadaki hareketliliğin yanı sıra taraflar arasındaki siyasi ve askeri söylemler de sertleşti.

Husiler, Sana Uluslararası Havalimanı'nı herhangi bir taraftan izin almaksızın işletmeye devam edeceklerini açıkladı.

Husilerin kontrolündeki ve uluslararası toplum tarafından tanınmayan yönetimin Dışişleri Bakanlığı, havalimanının yeniden işletilmesini "egemenlik hakkı" olarak nitelendirirken bu karardan geri adım atılmayacağını bildirdi.

Açıklamada Suudi Arabistan'a yönelik tehditler yinelenirken, kendilerine karşı atılacak adımların bölgesel istikrarı olumsuz etkileyeceği savunuldu. Ayrıca Saudi Aramco tesisleri ile 2030 Vizyonu kapsamındaki ekonomik projelerin olası hedefler arasında bulunduğu öne sürüldü.

Gerilim, Husilerin Suudi Arabistan'a ait savaş uçaklarının İran'a ait sivil bir uçağın Sana Havalimanı'na inişini engellemeye çalıştığını iddia etmesinin ardından daha da arttı.

Yemen Başkanlık Konseyi ise İran'ın Husilerin kontrolündeki havalimanına doğrudan uçuş gerçekleştirmesini ülke egemenliğinin ihlali olarak değerlendirdi.

Bunun üzerine Yemen'deki meşru hükümete destek veren koalisyon, Suudi Arabistan'ı hedef alacak herhangi bir girişime "kararlı ve benzeri görülmemiş bir güçle" karşılık verileceğini açıkladı.

Koalisyon Sözcüsü Turki el-Maliki de Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik tehditlerinin, örgütün Yemen halkına yönelik ihlallerini gölgelemeye yönelik bir girişim olduğunu ifade etti.

ATEŞKESİN GELECEĞİNE İLİŞKİN ENDİŞELER BÜYÜYOR

Yemen'de Nisan 2022'den bu yana taraflar arasında kapsamlı bir siyasi anlaşmaya ulaşılamamış olsa da cephelerin büyük bölümünde göreceli sükunet korunuyordu.

Ancak son günlerde yaşanan çatışmalar, askeri sevkiyatlar, karşılıklı açıklamalar ve tehditler sahadaki gerilimin son yılların en yüksek seviyelerinden birine ulaştığını gösteriyor.

Uzmanlar, taraflar arasındaki güven bunalımının derinleşmesi halinde Yemen'de çatışmaların 2022 öncesindeki yoğunluğuna yeniden dönebileceği uyarısında bulunuyor.

Yaklaşık on yılı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle Yemen, dünyanın en ağır insani krizlerinden biriyle karşı karşıya bulunurken, Birleşmiş Milletler öncülüğünde yürütülen barış girişimleri ise henüz kalıcı bir siyasi çözüme ulaşabilmiş değil.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN