Yeni Çin belgelerinde Uygurlara yapılanların ayrıntısı yer aldı

Yeni Çin belgelerinde Uygurlara yapılanların ayrıntısı yer aldı

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, elde edilen yeni kanıtların Çin'in Uygur Türkleri ve diğer etnik azınlıklara yönelik muamelesinin olağanüstü derecedeki büyüklüğünü gösterdiğini belirtti. Truss, Sincan Özerk Bölgesi'ne yapacağı ziyarette Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri'ne tam ve sınırsız erişim izni vermesini istedi.

Çin'in Uygur Türkleri'ne yönelik insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiği iddiaları son dönemde dünyada daha da geniş yankı buluyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, yaptığı yazılı açıklamada, Çin hükümeti belgelerinden Pekin'in Sincan'daki insan hakları ihlallerine ilişkin daha fazla şok edici ayrıntıların ortaya çıktığını belirtti.

"MUAMELE OLAĞANÜSTÜ BÜYÜK"

Yeni kanıtların Çin'in zorla çalıştırma, din özgürlüğüne yönelik ciddi kısıtlamalar, ebeveynlerin çocuklarından ayrılması, zorla doğum kontrolü ve toplu hapsetme gibi uygulamaları içerdiğini kaydeden İngiliz Dışişleri Bakanı, bunların Uygur Türkleri ve diğer etnik azınlıklara yönelik muamelenin olağanüstü derecedeki büyüklüğünü gösterdiğini vurguladı.

İngiltere'nin uluslararası ortaklarıyla Çin'den hesap sormaya kararlı olduğunu belirten Truss, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'e sahadaki gerçekleri kapsamlı şekilde değerlendirebilmesi için bölgeye tam ve sınırsız erişim izni verilmesini gerektiğini ifade etti.

SAKLAMA GİRİŞİMLERİNİN ALTI ÇİZİLECEK

Truss, Bachelet'nin ziyaretini yakından takip ettiklerini vurgulayarak, erişim izni sağlanmaması durumunda bunun Çin'in Sincan'daki eylemlerini saklama girişimlerinin altını çizeceği uyarısında bulundu.

Hackerlar tarafından Çin'deki 2 yerel polis teşkilatının bilgisayar sistemlerinden elde edilen dosya ve fotoğraflar basınla paylaşılmıştı. Belgeler, "www.xinjiangpolicefiles.org" sitesi üzerinden de erişime açılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN