Yunanistan'daki Efsyn gazetesi ile İsrail’in Atina Büyükelçiliği arasında Gazze haberleri ve İsrail karşıtı protestolar üzerine karşılıklı açıklamalarla büyüyen bir polemik yaşandı. Gazete, büyükelçiliğin eleştirilerine tam sayfa yanıt verirken, Filistin halkının taleplerinin meşruluğuna vurgu yaptı.
İsrail’in Atina Büyükelçiliği, Efsyn gazetesine gönderdiği bir mektupla, son haftalarda yayımlanan bazı haberlerde İsrail’in “taraflı ve olumsuz” bir dille yansıtıldığını savundu. Büyükelçilik Danışmanı Doron Lebovich imzalı mektupta, özellikle İsrailli öğrencilerin Yunanistan’daki okul ziyaretlerinin ve Selanik Kitap Fuarı’ndaki bir etkinliğin iptali konularında gazetenin “yanıltıcı” bir tutum benimsediği iddia edildi.
Mektupta, bu ziyaretlerin öğrenciler arasında anlamlı diyaloglar kurmayı amaçladığı, ancak gazete tarafından “siyonist propaganda” olarak sunulduğu ileri sürüldü.
GAZETEDEN YANIT: “GAZZE HİÇ ANILMAMIŞ”
Efsyn gazetesi ise eleştirilere, mektubu yayımladığı tam sayfalık bir yanıtla karşılık verdi. Gazete, İsrail elçiliğinin gönderdiği yaklaşık 500 kelimelik metinde “Gazze” ya da “Filistin” kelimelerinin geçmemesine dikkat çekerek, bunun saldırıların hedefini görünmez kılma çabası olduğunu ifade etti.
Açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının 2 milyon sivili hedef aldığı ve bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Gazete, yayın çizgisinin insan hakları ve hukukun üstünlüğü temelinde şekillendiğini belirtti.
“FİLİSTİN HALKININ TALEBİ GÖRMEZDEN GELİNEMEZ”
Efsyn ayrıca, Filistin halkının toprak ve özgürlük taleplerinin meşru haklar olduğuna dikkat çekerek, bu hakların bastırılamayacağını ve medya olarak bu sesi duyurmayı sürdüreceklerini açıkladı.