Dünyanın gözbebeğine vandallık

Dünyanın gözbebeğine vandallık

Tarihi eser ve yapılara hem vatandaşın hem de idarecilerin ‘kötü muamelesi’ hemen her gün farklı bir örnekle gözler önüne seriliyor.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

KARAR, daha önce Mimar Sinan’ın eserlerine ve Roma döneminden günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tarihi kalıntılara yapılan tahribatı kamuoyu gündemine taşımıştı. Bu kez de dünya mirası Ayasofya, şehir magandalarının kurbanı oldu. İbadete açılıp açılmaması tartışmalarıyla sık sık gündeme gelen Ayasofya, duvarlarında yapılan bakım çalışmaları sırasında zımparalanan alçıların altında tarihi duvar sütunların kesici aletlerle çizildiği, yazı ve resimler yapıldığı ortaya çıktı.

Ayasofya’nın üst katındaki çıkışa doğru sütun duvarların alçıları kazınınca altından çıkanlar, bin 502 yıllık yapının nasıl acımasızca tahrip edildiğini gösterdi. Sütun duvarların üzerine isimlerin baş harfları, rakamlar, rastgele çizimler yapıldığı anlaşıldı. Bu çirkinliğin sorumlularının Ayasofya’yı görmeye giden ziyaretçiler arasında olması ise durumun vahematini daha da artırıyor. 

17-11/12/hilal.jpg

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN