Düşünce dünyasının büyük kaybı! Sosyolog Prof. Nur Vergin, hayatını kaybetti

Düşünce dünyasının büyük kaybı! Sosyolog Prof. Nur Vergin, hayatını kaybetti

Türkiye'nin önde gelen sosyal bilimcilerinden; ‘Siyasetin Sosyolojisi’, ‘Din, Toplum ve Siyasal Sistem’ kitaplarının yazarı sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin İstanbul’da vefat etti.

SALİHA SULTAN | KARAR

Türkiye'nin önde gelen sosyal bilimcilerinden olan Sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin, İstanbul Etiler’deki evinde bu sabah vefat etti. Yalnız yaşadığı bilinen Vergin’in vefatı yemek getiren yardımcısına kapıyı açamaması üzerine polise haber verilmesiyle öğrenildi.

Kapıyı kırarak içeri giren polis, 80 yaşındaki Vergin’in cansız bedeniyle karşılaştı. Otopsi için morga kaldırılan Vergin’in kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği düşünülüyor. 

Vergin’i son olarak gören komşuları Bülent ve Tülay Selçuk çifti, dün akşam kendilerini ziyarete geldiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Sağlıklı görünüyordu. Ama üzgündü. ‘Kimsem yok, pandemi nedeniyle başka hiçbir yere gidemedim’ dedi. Saat 21.00 civarında evine gitti. Sabah vefat ettiğini öğrendik. Çok birikimli bir bilim insanı, iyi bir insandı. Vefatına çok üzüldük.”

CENAZE TÖRENİ BUGÜN

Nur verginin cenaze namazı bugün saat 12.00'de Merkez Efendi Camii'nde kılındıktan sonra vasiyeti üzerine yine Merkez Efendi Mezarlığı'na defnedilecek.

SİYASETİN SOSYOLOJİSİ’Nİ YAZDI

Ünlü sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin, Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunu. 21 Eylül 1941 yılında İstanbul’da doğdu. Çocukluğunu ve gençliğini yurtdışında geçirdi. Yükseköğrenimini sosyoloji alanında Paris Sorbonne Üniversitesinde tamamladı (1973), Türkiye’ye dönüşünde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine asistan olarak (1974)girdi, sosyoloji alanında doktora yaptı. Doçentliğe yükselerek 1980’de aynı üniversiteye bağlı Siyasal Bilimler Fakültesine geçti, burada profesörlüğe yükseldi. Ayrıca Bilkent ve Marmara üniversitelerinde de öğretim üyeliği yaptı.

Çeşitli uluslararası sosyal bilim derneklerine üye olan Vergin’in din ve politika konularında makaleleri, röportajları Star, Yeni Yüzyıl gibi gazetelerin yanı sıra çeşitli dergilerde yayımlandı. Siyasetin Sosyolojisi adlı kitabında sosyal bilimlerdeki değişimin çok yavaş seyrettiği tezini çürüttü. Bilginin tıpta ya da mühendislik bilimlerinde olduğu gibi sık sık yenilenmediği görüşüne karşı, 1980’li yıllardan itibaren dünyada meydana gelen Sovyetler Birliğinin çöküşü, uluslararası göçün patlaması, etnik savaşlar ve küreselleşen ekonomiyi ele aldı. Siyasetin Sosoyolojisi’nde klasik siyaset sosyolojisi teorisyenlerinin yanı sıra yeni arayışların Habermas, Foucault, Mouffe gibi birçok isminin çalışmalarına yer verdi.

ESERLERİ:

Industrialisation et Changement Social en Milieu Rural (1976), Siyasetin Sosyolojisi (1980), Türkiye’ye Tanık Olmak (1998), Din, Toplum ve Siyasal Sistem (2002), Siyasetin Sosyolojisi – Kavramlar Tanımlar Yaklaşımlar (2003

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN