Ebulfez Elçibey kimdir? Ebulfez Elçibey'in hayat hikâyesi nedir? Ölüm yıl dönümünde anılıyor

Ebulfez Elçibey kimdir?  Ebulfez Elçibey'in hayat hikâyesi nedir? Ölüm yıl dönümünde anılıyor

Onun kim olduğunu bilenler için Elçibey kelimesi yüreklerde acı ve hüzün bırakan hikayedir. Kardeş Azerbeycan'ın milli kahramanları arasında başta gelen Elçibey Türklük kelimesini bir anlamda ete kemiğe bürünmüş hali olarak bilinmektedir. Peki Ebulfez Elçibey kimdir? İşte yaşamı boyunca son damla kanına kadar mücedele etmiş kahraman Ebulfez Elçibey'in hayat hikâyesi...

Azerbaycan'ın tam bağımsız olabilmesi adına savaşmış, birleşik Türk birliği uğruna hayatını ortaya koymuş olan Türk dünyasının milli kahramanı Elçibey, 1938 yılında doğdu. Gerçek adı Ebulfez Kadir Güloğlu Aliyev. Olan Elçibey, 22 Ağustos 2000 yılında Ankara’da hayatını kaybetti…

EBULFEZ ELÇİBEY KİMDİR?

Ebulfez Elçibey Nahçıvan'ın Keleki kasabasında 1938 senesinde doğmuştur. Asıl ismi Ebulfez Kadir Güloğlu Aliyev'dir. Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden bitirmiştir.

HAYAT HİKÂYESİ

1970'li senelerde, eski SSCB topraklarına eklenmiş olan Azerbaycan'ın bağımsızlığı için savaşmaya başlayan Elçibey, 1976 yılında Sovyetler'e karşı propaganda yaptığı gerekçe gösterilerek tutuklanmıştır. 1978 senesinde şartlı olarak tahliye olmuştur.

1988-1989 yıllarında Azerbaycan halkına bağımsızlık mücadelesi yolculuğunda liderlik yapmış ve halkından büyük destek görmüştür. Siyaset hayatına 1989 yılında, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin (AHCP) başkanlığını üstlenmiştir.

Azerbaycan, SSCB'nin 1990 senesinde yıkılmasından sonra 18 Ekim 1991 tarihinde bağımsızlığını resmen ilan etmiş ve Ayaz Muttalibov'un Cumhurbaşkanlığından sonra , Ebulfez Elçibey 7 Haziran 1992 yılında bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı olmuştur.

Milli Kahramanlık Ödülü'nü verdiği Suret Hüseyinov'un Haziran 1993 yılında ayaklanmasının ardından cumhurbaşkanlığı görevini bırakmış ve doğum yeri olan Keleki'ye yerleşmiş.

31 Ekim 1997 senesinde Keleki'den Bakü'ye dönüş yapmış ve AHCP'nin başında tekrar geçmiştir. Elçibey, 1998 yılında gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerine,"demokratik ve adil olmadığı nedeniyle boykot ederek katılmamıştır.

Elçibey, Haydar Aliyev iktidarına karşı verdiği sert konuşmalarla halkın dikkatlerini üzerine toplamıştır.

Yaşamı boyunca, Türk dünyasının birleşmesi ve kardeşliği için savaşmış ve bu yolda Bütün Azerbaycan Yolunda isimli bir kitap çıkarmıştır.

İki çocuk babası olan Ebulfez Elçibey, 22 Ağustos 2000'de tedavi için geldiği Ankara'da 62 yaşında hayatını kaybetti…

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN