AA Finans'ın mart ayı beklenti anketi sonuçlandı: 2025 sonu enflasyon tahmini yüzde 30,62

AA Finans'ın mart ayı beklenti anketi sonuçlandı: 2025 sonu enflasyon tahmini yüzde 30,62

AA Finans anketine göre ekonomistler, mart ayında TÜFE’nin yüzde 2,87 arttığını tahmin ediyor. 2025 sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 30,62 oldu.

AA Finans, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Nisan Perşembe günü açıklayacağı mart ayı enflasyon verileri öncesinde ekonomistlerle gerçekleştirdiği enflasyon beklenti anketinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Ankete katılan 19 ekonomistin görüşlerine göre, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışının ortalama yüzde 2,87 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

BEKLENTİLER YÜZDE 2,15 - 3,20 ARASINDA DEĞİŞİYOR

Ekonomistlerin tahminleri arasında farklılık dikkat çekiyor. Mart ayı enflasyonu için en düşük beklenti yüzde 2,15 olarak kaydedilirken, en yüksek tahmin yüzde 3,20 seviyesinde oldu. Bu durum, piyasada enflasyon eğilimine ilişkin belirsizliğin sürdüğünü gösteriyor.

Ankete göre, mart ayında enflasyonun ortalama yüzde 2,87 seviyesinde gelmesi halinde, yıllık bazda TÜFE’nin yüzde 39,05’ten yüzde 38,66’ya gerilemesi öngörülüyor. Böylece yıllık enflasyonda sınırlı da olsa bir yavaşlama yaşanması bekleniyor.

2025 SONU İÇİN YÜZDE 30,62’LİK TAHMİN

Ekonomistlerin 2025 yılı sonuna ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 30,62 oldu. Bu oran, politika yapıcıların yıl sonu hedeflerine ulaşma konusunda karşı karşıya olduğu zorlukların sürdüğünü ortaya koyuyor. Yüksek fiyat artışlarının temelinde; iç talebin güçlü seyri, kur geçişkenliği ve gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların etkili olmaya devam ettiği belirtiliyor.

ŞUBAT ENFLASYONU NE OLMUŞTU?

TÜİK verilerine göre, şubat ayında TÜFE aylık bazda yüzde 2,27 artış göstermişti. Bu oran, beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmiş ve yıllık enflasyonu yüzde 39,05’e taşımıştı.

YORUMLAR (3)
3 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN