Küresel belirsizlikler ve jeopolitik riskler, merkez bankalarını altın rezervlerini artırmaya yönlendiriyor. Son beş yılda rezervlerini en çok yükselten ülkeler arasında Türkiye, yüzde 251,8’lik artışla üçüncü sıraya yerleşti.
Verilere göre, altın rezervlerini en hızlı artıran ülke Çin oldu. Çin, son beş yılda rezervlerini yüzde 357,1 artırarak ilk sırada yer alırken, Polonya yüzde 314,6 ile ikinci oldu. Türkiye ise güçlü alımlarıyla üçüncü sırayı aldı.
HİNDİSTAN, BREZİLYA VE DİĞERLERİ
Hindistan yüzde 245,3 artışla dördüncü sırada yer alırken, Brezilya yüzde 105,1 ile beşinci oldu. Azerbaycan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de önemli ölçüde altın alımı yapan ülkeler arasında gösterildi.
AVRUPA’DA MACARİSTAN VE ÇEK CUMHURİYETİ DİKKAT ÇEKİYOR
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, Avrupa ülkeleri arasında Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti altın rezervlerini önemli ölçüde artıran ülkeler olarak öne çıktı. Öte yandan Rusya, son beş yılda rezervlerini yalnızca yüzde 55,4 oranında yükseltebildi.
SON 5 YILDA EN ÇOK ALTIN ALAN 15 ÜLKE
Çin (%357,1), Polonya (%314,6), Türkiye (%251,8), Hindistan (%245,3), Brezilya (%105,1), Azerbaycan (%83,6), Japonya (%80,8), Tayland (%80,6), Macaristan (%78,5), Singapur (%77,3), Irak (%74,6), Katar (%73), Çek Cumhuriyeti (%62,8), Rusya (%55,4), Birleşik Arap Emirlikleri (%51,7)
