Altında kritik eşik: Uzmandan düşüş ve yükseliş uyarısı

Altında kritik eşik: Uzmandan düşüş ve yükseliş uyarısı

Altın fiyatları, ABD'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve Fed'in faizleri uzun süre yüksek tutabileceği beklentisiyle baskı altında. Saxo Bank Emtia Stratejisti Ole Hansen, ons altında 4.175 dolar ve 4.066 dolar seviyelerine dikkat çekerek fiyatların yönü açısından kritik eşikleri değerlendirdi.

Küresel piyasalarda altın fiyatlarının seyri, ABD'den gelen ekonomik veriler ve faiz beklentileriyle şekilleniyor. Enflasyonun yüksek kalması, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerini erteleyebileceği beklentisini güçlendirirken değerli metal üzerindeki baskıyı artırıyor.

T24'ün aktardığı habere göre, Saxo Bank Emtia Stratejisti Ole Hansen, ons altının kısa vadeli görünümünde öne çıkan destek ve direnç seviyelerini değerlendirdi. Hansen'e göre fiyatların 4.175 doların üzerine çıkması toparlanmayı destekleyebilir. Buna karşılık 4.066 doların altına inilmesi, 4.000 dolara doğru geri çekilme riskini gündeme getirebilir.

ALTINDA GÖZLER 4.175 DOLAR SEVİYESİNDE

Ons altın, haftanın başından itibaren 4.073 ile 4.217 dolar aralığında hareket etti. Haberin yayımlandığı sırada fiyat yaklaşık 4.172 dolar seviyesinde bulunurken gram altın güne 6.638 liradan başladı.
Hansen'in değerlendirmesinde 4.175 dolar seviyesi, yukarı yönlü toparlanma açısından önem taşıyor. Ancak yükselişin güç kazanması için ons altının 4.235 doların üzerinde kalıcılık sağlaması gerekiyor.
Aşağı yönlü hareketlerde ise 4.066 dolar seviyesi izleniyor. Bu eşiğin aşılması, altının 4.000 dolara doğru gerilemesi ihtimalini artırabilir.

ABD ENFLASYONU ALTIN ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURUYOR

ABD'de eylül ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 3,7 arttı. Üretici fiyatlarındaki aylık artışın yüzde 1,3'e ulaşması da enflasyon baskısının sürdüğüne işaret etti.

Bu veriler, Fed'in faizleri beklenenden daha uzun süre yüksek tutabileceği beklentisini güçlendirdi. Yüksek faiz ortamı, faiz getirisi olmayan altının yatırımcılar açısından cazibesini azaltabildiği için fiyatlar üzerinde baskı oluşturabiliyor.

Bununla birlikte dolar ve ABD tahvil faizlerinde görülen gerileme, haftanın ikinci yarısında altına kısmi destek sağladı.

UZUN VADELİ ALTIN TALEBİ SÜRÜYOR

Kısa vadeli fiyat baskısına rağmen uzun vadeli yatırımcıların altına ilgisinin devam ettiği belirtiliyor. Hansen'in aktardığı verilere göre, altının 25 Ağustos'taki son zirvesinden bu yana fizikî altına dayalı fonların varlıkları 2,3 milyon ons arttı.

Bu gelişme, kısa vadeli fiyat hareketleri ile uzun vadeli yatırım talebinin farklı yönlerde ilerleyebildiğini gösteriyor. Önümüzdeki dönemde ABD'den gelecek ekonomik veriler, Fed'in faiz politikası ve doların seyri, altın fiyatlarının yönü açısından belirleyici olmaya devam edecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN