7 Eylül 2023’te Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yurt dışına kaçmak üzereyken yakalanan ve "suç örgütü kurmak", "kara para aklamak", "kasten yaralama" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" gibi suçlardan 68 yıl hapis cezasına çarptırılan Ayhan Bora Kaplan’ın ticari bağlantıları, TBMM gündemine taşındı. Meclis Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Halkbank’a yönelik denetim raporunun görüşüldüğü oturumda, Kaplan’la ilişkili bir şirkete verilen yüksek meblağlı kredi tartışmalara yol açtı.
"MASAK RAPORUNA RAĞMEN BU KREDİ NASIL VERİLDİ?"
CHP Çorum Milletvekili ve Komisyon Üyesi Mehmet Tahtasız, söz konusu şirkete Halkbank tarafından kullandırılan 550 milyon TL’lik krediyi gündeme getirerek, “MASAK raporlarında bu bağlantılar yer alıyorken böyle bir krediye nasıl onay verildi? Tahsil edildi mi?” sorularını yöneltti.
HALKBANK GENEL MÜDÜRÜ: “KURAL DIŞI BİR İŞLEM YOK”
Sözcü gazetesinde yer alan bilgilere göre, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ise eleştirilere yanıt vererek, kredinin verildiği dönemde Ayhan Bora Kaplan’ın suç bağlantılarının kamuoyunda bilinmediğini savundu. Arslan, “Kredi, tüm prosedürler çerçevesinde verildi. Herhangi bir kural dışı uygulama söz konusu değil. Ayrıca kredinin büyük bir bölümü tahsil edildi. Bu, en sağlam kredilerimizden biridir” ifadelerini kullandı.
SİYASİ SORUMLULUK TARTIŞMASI BÜYÜYOR
Kaplan’ın yargı süreci sürerken, kamu bankaları üzerinden elde edilen finansal desteklerin hukuki boyutu ve siyasi sorumluluğu tartışılmaya devam ediyor. Muhalefet temsilcileri, kamu kaynaklarının kimler aracılığıyla kullanıldığının titizlikle araştırılması gerektiğini vurguluyor.
