Bir hafta geçmeden akaryakıt fiyatlarına bir zam daha! İşte benzin, dizel, LPG güncel fiyatlar

Bir hafta geçmeden akaryakıt fiyatlarına bir zam daha! İşte benzin, dizel, LPG güncel fiyatlar

Benzin ve mazota zam haberi, sürücüleri çileden çıkardı. Akaryakıt fiyatlarına yapılan zammın üzerinden henüz bir hafta geçmemesine karşın, 19 Ekim 2021 Salı günü geçerli olmak üzere motorine 23 kuruş, 21 Ekim 2021 Perşembe günü geçerli olmak üzere LPG'ye 22 kuruş zam yapıldı. Döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle akaryakıt fiyatlarındaki artışın devam etmesi bekleniyor. İşte, zamdan sonra benzin, motorin, otogaz (LPG) pompa satış fiyatları...

Benzin, dizel, LPG fiyatlarına zam! Geçen hafta akaryakıt fiyatlarına yapılan zamdan önce araçlarının depolarını doldurmak isteyen sürücüler benzin istasyonlarında uzun kuyruklara neden olmuştu. Benzine, motorine, otogaza zam haberinin yankıları henüz dinmemişken motorine ve LPG'ye bir kez daha zam yapıldı.

MOTORİNE NE KADAR ZAM GELDİ?

Bu gece yarısından (18 Ekim 2021 Pazartesi gününü 19 Ekim 2021 Salı gününe bağlayan geceden) itibaren geçerli olmak üzere motorine 23 kuruş zam geldi. Söz konusu zam pompaya yansıyacak.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı 19/10/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Motorinde 23 KRŞ/LT Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur."

Akaryakıt firmalarından araç sahiplerine gönderilen SMS mesajında, bu gece (18 Ekim 2021 Pazartesi gününü 19 Ekim 2021 Salı gününe bağlayan gece) benzine zam beklendiği ifade edilmişti. Sektörde ilerleyen haftalarda benzin ve motorine 2-2.50 TL, LPG'ye 1 TL zam geleceği konuşuluyor.

whatsapp-image-2021-10-18-at-10-52-05.jpeg

LPG'YE (OTOGAZ) ZAM GELDİ Mİ?

Öte yandan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'ndan (EPGİS) yapılan açıklamada, 20 Ekim 2021 Çarşamba gününü 21 Ekim 2021 Perşembe gününe bağlayan geceden itibaren geçerli olmak üzere LPG'ye (otogaz) 22 kuruş zam geldi.

LPG'ye zam haberi şu açıklamayla duyuruldu: "Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı 21/10/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; LPG Otogazda 22 KRŞ/LT Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur."

BENZİN VE DİZEL FİYATLARI DÜŞER Mİ, YÜKSELİR Mİ?

Cumhuriyet'e konuşan bir akaryakıt istasyonunun işletmecisi Mehmet Ali Şanver, sektörde, akaryakıttaki fiyat artışlarının süreceğinin konuşulduğunu belirterek, "Yakın zamanda iki haneli olması beklenilen fiyatlar için pano değişikliği yapılıyor. Son yapılanlar ve beklenen zamlar gerçekleşir ve akaryakıtta sıfırlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) de geri getirilirse pompaya yansıyan toplam artış yaklaşık yüzde 50'ye yakın olur" değerlendirmesinde bulundu.

2019 yılında devreye alınan Eşel Mobil Sistemi (EMS) ile artan maliyetlerin, tüketiciye yansımaması için kur ve petrol fiyat artışlarının ÖTV'den karşılandığına dikkat çeken Şanver, son dönemde gelen zamların ÖTV'deki indirimi sıfırladığını belirtti.

BENZİNE VE MOTORİNE NE ZAMAN ZAM GELİR?

Artık yeni zamların ÖTV'den karşılanmasının söz konusu olmadığının altını çizen Mehmet Ali Şanver, "Bu durum en çok tüketiciyi etkileyecek. Biz yine TÜPRAŞ'tan alıp üzerine 10 kuruş koyup müşteriye satacağız. Fakat her gelen zam halkın cebine yansıyacak. Devletin, şu anda sıfıra inen ÖTV'den ne kadar süre feragat edeceğini bilmiyoruz. Gelecek haftalarda benzin ve motorine 2 ile 2.50 lira; LPG'ye ise 1 lira zam geleceği sektörde konuşuluyor. Eğer sıfırlanan ÖTV geri getirilirse pompaya yansıyan toplam artış, KDV de üzerine eklendiğinde yaklaşık yüzde 50'ye yakın olur" diye konuştu.

Şanver, zamların akaryakıt istasyonlarındaki sayaç ve fiyat panolarına da yansıyacağını belirterek, "Beklenen zamlar geldiğinde rakamlar tek haneden çift haneye geçecek. Hiçbir istasyonun yola bakan siyah panosunda 4 haneli rakam yok. Hepsi ledlerini değiştirecek, hatta bazıları sadece ledlerini değil panolarını da değiştirmek zorunda kalacak" dedi.

BENZİN, MAZOT (MOTORİN), LPG (OTOGAZ) FİYATLARI (ZAMLI)

* İstanbul'da benzinin litresi 7 lira 90 kuruştan, motorinin litresi 8 lira 14 kuruştan, LPG'nin litresi 6 lira 14 kuruştan satılıyor.

* Ankara'da benzinin litresi 7 lira 98 kuruştan, motorinin litresi 8 lira 22 kuruştan, LPG'nin litresi 6 lira 15 kuruştan satılıyor.

* İzmir'de benzinin litresi 7 lira 99 kuruştan, motorinin litresi 8 lira 23 kuruştan, LPG'nin litresi 6 lira 14 kuruştan satılıyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Petrol Piyasası Kanunu gereği 1 Ocak 2005 tarihi itibarıyla Serbest Fiyatlandırma Sistemi'ne geçildi.

Bu sistem ile sektördeki akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirlemekte serbest olduğu gibi, bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uyguluyor veya bulundukları bölgenin rekabet koşullarına göre kendi pompa satış fiyatlarını uygulamakta serbest.

Türkiye'de akaryakıt pompa fiyatları, rekabet koşulları göz önünde bulundurularak oluşturuluyor.

Rafineri fiyat oluşumu şöyle:

Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı = Rafineri Satış Fiyatı (KDV hariç)

GÜMRÜKSÜZ RAFİNERİ FİYATI NE DEMEK?

Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları, 'gümrüksüz rafineri fiyatı' anlamına gelir.

Türkiye'de bu piyasa izlenir, son fiyat değişiminden itibaren, günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN