CHP'li Gürer'den 'asgari ücret' çıkışı: 4 ayda 1 yeniden belirlenmeli

CHP'li Gürer'den 'asgari ücret' çıkışı: 4 ayda 1 yeniden belirlenmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılının ilk 4 ayı için yeni asgari ücretin de en az net 22 bin lira olması gerektiğini belirtti. Gürer, asgari ücretin 4 ayda bir belirlenmesi içinde Kanun Teklifi verdiğini açıkladı.

Türkiye’de 4 milyon ailenin sosyal yardımlarla ayakta durabildiğine dikkat çeken CHP'li Gürer, yoksulluğun derinleştiğini, toplumun önemli bir kesiminin temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma geldiğini ifade etti.

Bu durum karşısında, gelir dağılımı ve vergide yapısal bir değişikliğe şiddetle ihtiyaç duyulduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enflasyon rakamları düşük gösterilerek, çalışanların enflasyona ezdirildiğine vurgu yaptı.

BU YIL İKİ KEZ BELİRLENEN ASGARİ ÜCERT DE YETERSİZ KALDI

En düşük ücret olarak belirlenen asgari ücretin artık ortalama bir ücret haline geldiğine de işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2023 yılında ilk 6 ay için 8 bin 506 lira olarak belirlenen asgari ücret, temmuz ayından sonrası içinde 11 bin 402 lira olarak açıklanmıştı. İlk defa bir yılda 2 kez artış sağlanmasına rağmen yüksek enflasyon karışışında bu asgari ücret de yetersiz kaldı, geçim sıkıntısı arttı” dedi.

İŞ KANUNU NE DİYOR?

Asgari ücretin ne kadar olduğu değil, asgari ücretin alım gücünün ne olduğunun önemli olduğuna vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 4847 sayılı İş Kanunundaki iş sözleşmesinde devletin, çalışanın asgari geçimini sağlayacak tedbirleri alıp geçim sıkıntısı yaşamayacağı ücretin temin edilmesini sağlayan bir düzenleme olduğunu ifade etti.

ASGARİ ÜCRET 4 AYDA BİR TESPİT EDİLMELİ

İlk defa bu yıl 6 ayda bir belirlenen asgari ücretin 2024 yılından itibaren 4 ayda bir tespit edilmesi talebiyle TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi sunduğunu da açıklayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu sayede en azından asgari ücretin, yüksek enflasyon karşısında kısmen de olsa kendini koruyabileceğine işaret etti.

EN AZ 22 BİN LİRA OLMALI

4 ayda bir belirlenmesi için Kanun teklifi verdiği asgari ücretin ilk 4 ay için 22 bin lira olmasını da öneren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu rakamı en düşük memur maaşı ve kamuda çalışan en düşük işçi maaşını baz alarak belirledim. Yüksek enflasyon karşısında bu rakamla geçinmek de zor ama en azından 4 ayda bir belirlenirse enflasyona göre her 4 ayda yeni rakamlar tespit edilir ve asgari ücretli de enflasyon karşısında daha az mağdur olur” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN