Dış ticarette alarm: Açık 11 milyar doları aştı

Dış ticarette alarm: Açık 11 milyar doları aştı

TÜİK verilerine göre Mart 2026’da ihracat 21 milyar 899 milyon dolara gerileyerek yıllık yüzde 6,4 azaldı, ithalat ise yüzde 8,2 artışla 33 milyar 120 milyon dolara yükseldi. Dış ticaret açığı yüzde 56 artarak 11 milyar 221 milyon dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 66,1’e düştü. İlk çeyrekte de açık artarken, imalat sanayi ihracatta ana payı korudu.

TÜİK ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan Mart 2026 dönemine ilişkin dış ticaret verileri, dış ticaret dengesindeki bozulmanın sürdüğünü ortaya koydu. Genel ticaret sistemine göre açıklanan geçici verilere göre, ihracat yıllık bazda gerilerken ithalat artışını sürdürdü; bu durum dış ticaret açığında belirgin genişlemeye yol açtı.

Mart ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalarak 21 milyar 899 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 8,2 artışla 33 milyar 120 milyon dolara yükseldi. Bu gelişmelerle birlikte dış ticaret açığı yüzde 56 artarak 11 milyar 221 milyon dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 76,5 seviyesinden yüzde 66,1’e geriledi.

İLK ÇEYREKTE AÇIK GENİŞLEDİ

Ocak-Mart dönemine bakıldığında da benzer bir tablo öne çıktı. İhracat bu dönemde yüzde 3,2 azalarak 63 milyar 227 milyon dolara gerilerken, ithalat yüzde 4,7 artarak 91 milyar 895 milyon dolara ulaştı. Böylece dış ticaret açığı yüzde 27,5 artışla 28 milyar 667 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 68,8’e düştü.

ENERJİ VE ALTIN HARİÇ VERİLERDE DE AYNI YÖN

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç tutulduğunda da tablo değişmedi. Mart ayında bu kalemler hariç ihracat yüzde 5,5 azalarak 20 milyar 304 milyon dolara gerilerken, ithalat yüzde 11,2 artarak 25 milyar 738 milyon dolara çıktı. Aynı kapsamda dış ticaret açığı 5 milyar 435 milyon dolar olarak hesaplandı.

İMALAT SANAYİ AĞIRLIĞI KORUNDU

Sektörel dağılımda ihracatın ana omurgasını imalat sanayi oluşturdu. Mart ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı yüzde 93,7 olurken, tarımın payı yüzde 3,7, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı ise yüzde 1,9 olarak gerçekleşti.

İthalat tarafında ise ara mallarının yüksek payı dikkat çekti. Mart ayında toplam ithalatın yüzde 70’ini ara malları oluştururken, sermaye mallarının payı yüzde 14,6, tüketim mallarının payı ise yüzde 14,9 seviyesinde kaldı.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA

Ülke bazında bakıldığında, Mart ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Almanya’ya 1 milyar 820 milyon dolarlık ihracat yapılırken, Birleşik Krallık, ABD, İtalya ve Fransa ilk beş içinde yer aldı. Bu beş ülkeye yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 31,2’sini oluşturdu.

İthalatta ise ilk sırayı Çin aldı. Çin’den yapılan ithalat 4 milyar 759 milyon dolara ulaşırken, Rusya, Almanya, İsviçre ve ABD diğer önemli tedarikçiler olarak öne çıktı. İlk beş ülkeden yapılan ithalatın toplam ithalat içindeki payı yüzde 42,1 oldu.

TEKNOLOJİ YOĞUNLUĞU SINIRLI KALDI

İmalat sanayi ihracatı içinde yüksek teknoloji ürünlerinin payı sınırlı kaldı. Mart ayında yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 3,5 olarak ölçüldü. Aynı dönemde yüksek teknoloji ürünlerinin ithalat içindeki payı ise yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşti.

MEVSİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ VERİLER

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre de ihracatta düşüş, ithalatta ise artış eğilimi sürdü. Mart ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 2 azalırken, ithalat yüzde 2,3 arttı. Yıllık bazda arındırılmış seride ihracat yüzde 6,8 azalırken, ithalat yüzde 6,6 artış gösterdi.

YORUMLAR (3)
3 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN