Dolar/TL, haftanın ilk işlem gününde yükseliş eğilimini sürdürerek 47,90 seviyesinde işlem görüyor.
Cuma gününü önceki kapanışına göre yüzde 0,1 artışla 47,8818’den tamamlayan dolar/TL, bugün saat 09.40 itibarıyla yüzde 0,1 yükselişle 47,9010 seviyesine çıktı. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,3 artışla 55,5560, sterlin/TL ise yüzde 0,2 yükselişle 64,9720 seviyesinde işlem gördü.
Dolar endeksi ise yüzde 0,2 azalışla 99,5 seviyesinde bulunuyor.
ABD VERİLERİ BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI
ABD’de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerin altında kalması, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek ay politika faizinde değişikliğe gitmeyeceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.
Ülkede perakende satışlar temmuz ayında artış beklentilerinin aksine yüzde 0,6 gerileyerek Ekim 2025’ten bu yana ilk düşüşünü kaydetti. Michigan Üniversitesi tarafından açıklanan tüketici güven endeksi de ağustosta 51’e gerileyerek beklentilerin altında kaldı.
Perakende satışlardaki düşüş ve tüketici güvenindeki zayıflama, üçüncü çeyreğin ilerleyen dönemlerinde tüketici harcamalarının seyrine ilişkin soru işaretlerini artırdı.
Bu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in eylül ayında faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 30 seviyelerine gerilerken, yıl sonuna kadar bir faiz artırımı yapılabileceğine yönelik beklenti de zayıfladı. Piyasalarda bu hafta Fed’in açıklayacağı toplantı tutanakları takip edilecek.
Orta Doğu’da devam eden barış görüşmelerinden sonuç çıkmaması risk iştahını sınırlarken, İsrail’in Lübnan’a yönelik yeni saldırıları ve ABD’nin İran’a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayabileceğine ilişkin açıklamalar jeopolitik belirsizlikleri artırdı.
Analistler, bugün yurt içinde bütçe dengesi verilerinin izleneceğini, yurt dışında ise veri gündeminin sakin olduğunu belirtti.
