Ek yüzde 5 zam sonrası rakamlar değişti: Hangi emekli ne kadar maaş alacak?

Ek yüzde 5 zam sonrası rakamlar değişti: Hangi emekli ne kadar maaş alacak?

Dün Erdoğan'ın açıklamış olduğu SKK ve Bağ-Kur emeklisine ek yüzde 5 zammın ardından rakamlar değişti. Hangi emeklinin ne kadar alacağı merak edilirken, en düşük emekli maaşı 10 bin lira oldu. 17 bin 500 bin lira alan bir emeklinin maaşı ise 24 bin 955 liraya yükseldi.

Yeni yılın ilk günlerinde TÜİK'in açıkladığı aralık ayı enflasyon verileriyle birlikte emekli ve memur zammı belli olmuştu. Açıklanan enflasyon verileriyle birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 37,56; memur ve emeklisi de yüzde 49,3 zam alacaktı.

Memur ve SSK, Bağ-Kur emeklisi arasındaki fark çok olunca gelen talepler üzerine zam oranlarını yeniden ele alındı.

ERDOĞAN AÇIKLADI

SSK ve Bağkur emeklisine, ilave yüzde 5 zam verildi. En düşük emekli maaşı da 10 bin liraya yükseltildi. Milyonlarca emeklinin beklediği kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Toplantısı'nın ardından açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu farkın yarattığı rahatsızlığı gördüğümüz için, yeni bir adım atıyoruz. SSK ve Bağ-kur emeklisinin 6 aylık artış oranı 42,6'ya yükseliyor" şeklinde konuştu.

Temmuz ayına da dikkat çeken Erdoğan, emeklilerin yıllık maaş artışının eşit bir hale denk geleceğini ifade etti. Erdoğan, "Temmuz ayındaki artışla birlikte, emeklilerimizin hepsi aynı oranda maaş artışına kavuşacaktır. Yani memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan, tüm emeklilerin yıllık maaş artışı Temmuz'da eşitlenecektir" şeklinde konuştu.

Yeni zam oranlarıyla birlikte emekli maaşlarındaki değişiklik rakamsal olarak merak konusuydu.

İşte yeni emekli maaşları:

En düşük emekli maaşı yüzde 33,33 zam ile 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye yükseldi.

Yüzde 42,6 zam oranı hesaplandığında ise maaş zamları şu şekilde oluştu:

7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 42,6 artışla birlikte 11.051 TL alacak.

10 bin TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 42,6 artışla birlikte 14.260 TL alacak.

13 bin 500 TL emekli maaşı olan bir kişinin yeni maaşı 17.825 olacak.

15 bin TL emekli aylığı alan bir kişinin maaşı 21.390 seviyesine çıkacak.

17 bin 500 bin TL emekli maaşı alan bir emeklinin maaşı yeni zam oranıyla birlikte 24 bin 955 TL olacak.

Hesaplamalar kök maaş üzerinden yapılmıştır. Ek ödemeler hesaplamalara dahil edilmemiştir.

ÖLÜM AYLIĞI

Ölüm aylığı alan kişilerin maaşları da tekrar düzenlenecek. Örneğin, en düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükseldiği için ölen eşinin maaşının yüzde 50'sini alıyorsa alacağı ücret 5 bin TL olacak. Ölen kişinin çocuğu maaşın yüzde 25'ini alıyorsa alacağı ücret 2 bin 500 TL olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN