Ekonomistler OVP tahminlerini yorumladı: Hedefler gerçekçi değil

Ekonomistler OVP tahminlerini yorumladı: Hedefler gerçekçi değil

2025-2027 dönemini kapsayan yeni OVP'deki enflasyon tahmini 41,5'e çıkarıldı, büyüme düştü. Tahminleri yorumlayan ekonomistler hedefleri gerçekçi bulmadı. Rakamların fazlaca “iddialı” olduğunu belirten ekonomist Serkan Özcan, tahminlerin tutarsız olduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Orta Vadeli Program (OVP 2025-2027) açıklandı. OVP'de hükümetin enflasyon, kur, büyüme ve işsizlik tahminleri yer alıyor. 2024 enflasyon tahmini yüzde 33'ten yüzde 41,5’e revize edildi. Enflasyonun 2025 yılında yüzde 17,5, 2026'da yüzde 9,7, 2027'de yüzde 7 olacağı tahmin edildi.

Büyüme 2024 yılında yüzde 3,5, 2025'te yüzde 4,0, 2026 ve 2027 için ise sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 5,0 olarak tahmin edildi. Tahminleri yorumlayan ekonomistler rakamları inandırıcı bulmadı.

'FAZLA İDDİALI'

Ekonomist Serkan Özcan, telafuz edilen rakamların fazla iddialı olduğunu ifade ederek 'tutarsız' değerlendirmesi yaptı.

"Enflasyonda tahminler gerçekleşecekse büyümenin kaynağı ne olacak?" diye soran Özcan açıklamasına "Hükümet, 2025’de yüzde 17,5 enflasyona ulaşmak konusunda biraz olsun ciddiyse, vay çalışanların haline" notunu da düştü.

OVP NEDİR?

OVP ile yetkililer önümüzdeki birkaç yıla ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeleri belirler.

İlgili Haberler
YORUMLAR (4)
4 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN