BERFU KARGI
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Ağustos ayında konut satışları yüzde 6,8 artarak 143 bin 319 oldu. Yılın ilk sekiz ayında ise toplam satış sayısı yüzde 21,3 artışla 978 bin 70’e yükseldi. Ancak uzmanların değerlendirmelerine göre, bu artış barınma sorununu çözmekten çok yeni bir eşitsizliği görünür hale getiriyor.
En yüksek kira getirisi sağlayan şehirler açıklandı: İşte en karlı yatırım bölgeleri...
“KİRASINI ÖDEYEMEYENLER İLE KONUT STOKLAYANLAR ARASINDAKİ MAKAS AÇILIYOR”
Gazeteci İnan Mutlu, Türkiye toplumunun ikiye bölündüğünü vurgulayarak, “Bir tarafta kirasını ödemekte zorlanan milyonlar, diğer tarafta fiyatlar artsa da konut stoklayanlar var. Orta tabaka zaten ortadan kalktı, kalkacak” dedi.
“SATIŞLAR YÜKSELİYOR, EV SAHİPLİĞİ GERİLİYOR”
Türkiye toplumu karpuz gibi ortadan ikiye bölündü.
— inan mutlu (@inanmutlu1) September 16, 2025
Bir tarafta kirasını ödemekte zorlanan milyonlar,
diğer tarafta fiyatlar ne kadar artarsa artsın konut stoklayanlar...
Orta tabaka zaten ortadan kalktı kalkacak...
İktidarın ülkeye yaptığı en büyük kötülük pic.twitter.com/c6cXOgvvm1
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe ise 2013’ten 2024’e konut satışlarının artmasına karşın ev sahipliği oranının yüzde 61,1’den 56,1’e gerilediğini hatırlattı. Karatepe, “Konut sektörü, toplumun tamamına barınma olanağı sağlamaktan çıktı. Daha küçük bir grubun servet biriktirme aracına dönüştü” değerlendirmesinde bulundu.
TÜİK bugün konut satış istatistiklerini yayınladı.
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) September 16, 2025
Ocak-Ağustos döneminde toplam satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,3 oranında artmış.
Biraz uzun dönemli bakalım:
Konut satışları 2013-2024 döneminde artış gösteriyor ama ev sahipliği oranı düşüyor.
Görülen o… pic.twitter.com/0SZolFTiKL
Konut satışları Ağustos’ta 143 bini aştı
“İKİNCİ EL GÜÇLÜ, NAKİT ALIMLAR YÜKSEK”
Ekonomist İris Cibre de konut fiyatlarının yıllık yüzde 31,4 arttığını, satışların yüzde 86’sının nakit yapıldığını belirtti. “İkinci el satışlar güçlü. İhtiyaçtan çok yatırım motivasyonu öne çıkıyor. Kira çarpanındaki yüksek seyir de bunu besliyor” ifadelerini kullandı.
Konut sahiplik oranı tarihi düşük seviyeye indiğini belirten Cibre, "Konut satışları 2014'tete toplam 1.16 milyon ve kredili satış oranı yüzde 33.4 idi 2024'te toplam satış 1.48 milyon iken kredili oranı yüzde 10.7" dedi:
"Konutlar gittikçe ücretli için ulaşılmaz olurken, sermayede yoğunlaşıyor. Dolayısıyla, sosyal konut projeleri hayati önem taşıyor Umarım fiyat, kredi koşulları ile beraber optimize bir program paylaşılır"
Konut fiyatları yıllık 31,4% artarak, 1.16% reel değer kaybederken (önceki -0,54%)
— İris Cibre ???? (@iriscibre) September 16, 2025
Konut satışları yüksek seyrine devam ediyor, 143.319
2. el konut satışları güçlü. İhtiyaçtan satış ve kira çarpanındaki yüksek seyirdeki devam etkili bence
Konutların 86%'sı cash, nakit, çantayla… pic.twitter.com/p2pn0PXVBW
