Ekonomistlerin büyüme beklentisi belli oldu

Ekonomistlerin büyüme beklentisi belli oldu

AA Finans'ın 20 ekonomistle gerçekleştirdiği beklenti anketine göre, Türkiye ekonomisinin 2025 yılının 3. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3,97 büyümesi bekleniyor. TÜİK'in 1 Aralık'ta açıklayacağı verilere ilişkin en yüksek büyüme tahmini %5 olurken, ekonomistlerin 2025 yılının tamamına ilişkin ortalama büyüme beklentisi ise yüzde 3,49 olarak kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 1 Aralık Pazartesi günü açıklanacak olan 2025 yılı 3. çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerine ilişkin beklentiler netleşti. AA Finans'ın 20 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği beklenti anketine göre, ekonomistler Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda büyüyeceğini tahmin ediyor.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin 2025 yılının 3. çeyreğinde Türkiye ekonomisinin büyümesine yönelik ortalama beklentisi yüzde 3,97 olarak kaydedildi.

BÜYÜME BEKLENTİLERİ ARALIKTA YER ALDI

Ankete katılan 20 ekonomistin 2025'in 3. çeyreğine ilişkin büyüme beklentileri, en düşük yüzde 3,20 ile en yüksek yüzde 5 aralığında çeşitlilik gösterdi.

Ekonomistlerin yalnızca 3. çeyreğe yönelik değil, aynı zamanda yılın tamamına ilişkin büyüme beklentileri de anket sonuçlarında yer aldı:

  • 2025 Yıl Sonu Büyüme Beklentisi: Ekonomistlerin 2025 yılının tamamına ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 3,49 oldu. Bu tahmine ilişkin beklentiler, en düşük yüzde 3,00 ve en yüksek yüzde 4,50 olarak kayıtlara geçti.

  • 2026 Yıl Sonu Büyüme Beklentisi: Ekonomistlerin 2026 yılı sonuna ilişkin büyüme tahminlerinin ortalaması ise yüzde 3,75 olarak belirlendi.

Hatırlatmak gerekirse, Türkiye ekonomisi önceki dönemlerde, 2024 yılının 3. çeyreğinde yüzde 2,8 ve 2025 yılının 2. çeyreğinde ise yüzde 4,8 oranında büyüme kaydetmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN