Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik piyasasında teminat hesaplama yöntemleri, depolama tesislerinin bağlantı koşulları ve lisanssız üretim tesislerinin şebeke yönetimi konularında yeni düzenlemeler açıkladı.
FAZLA TEMİNATLAR 10 İŞ GÜNÜ İÇİNDE İADE EDİLECEK
Yapılan düzenleme uyarınca, elektrik dağıtım şirketlerinin elinde bulunan ve hesaplanan azami tutarı aşan teminatlar, kullanıcıların talebi doğrultusunda 10 iş günü içinde iade edilecek. Teminat artırımı gereken durumlarda da kullanıcılara eksik tutarı tamamlamaları için 10 iş günü süre tanınacak.
Son 24 ay boyunca sistem kullanım faturalarını zamanında ödeyen ve temerrüde düşmeyen kullanıcılar için azami teminat oranı bir kat ile sınırlandırıldı. Bu durumdaki kullanıcıların hesabında oluşan fazla teminatların düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde geri ödenmesi öngörülüyor. Teminat eksikliğinin yüzde 20 ve üzerinde olması ve tamamlanmaması halinde ise durum EPDK’ye bildirilecek.
DEPOLAMA TESİSLERİNE OTOMATİK KONTROL ZORUNLULUĞU
Cumhuriyet'in haberine göre, anlaşma gücünü aşan kurulu güce sahip elektrik depolama tesisi kurmak isteyen tüketiciler için otomatik güç kontrol ünitesi ve enerji kesme sistemi kurulumu zorunlu hale getirildi.
Depolamalı elektrik üretim tesislerinde lisans başvurusu sırasında verilen teminatların iadesi ise tesisin tamamı işletmeye alınmadan gerçekleştirilmeyecek.
LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİNE UZAKTAN MÜDAHALE YETKİSİ
Yeni esaslar kapsamında dağıtım şirketleri ve yetkili Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), dengeleme güç piyasası acil durum talimatlarının uygulanması amacıyla kapsama giren lisanssız üretim tesislerine uzaktan müdahale edebilecek.
Acil durum sona erdiğinde şebeke işletmecisi en geç 15 dakika içinde tesis sahibine bilgi verecek. Tesisin yeniden devreye alınması ise tesis sahibinin sorumluluğunda olacak. Acil durum talimatına uyulmayan süredeki üretim için ödeme yapılmayacak.
BAŞVURU SÜRESİ VE GEÇİŞ HÜKÜMLERİ
Lisanssız elektrik üreticilerinin, yeni kural ve esaslara uyum sağlamak üzere bağlantı anlaşmalarını revize etmek amacıyla 60 gün içinde ilgili şebeke işletmecisine başvurması gerekiyor. Bağlantı anlaşmalarındaki bazı cezai hükümlerin uygulanması ise 30 Nisan 2027 tarihine kadar ertelendi.
Ayrıca yan hizmetler kapsamında talep tarafı katılımı ödemelerinin aylık kapasite bedeli ve aktivasyon bedeli üzerinden hesaplanmasına ilişkin yeni yönteme geçildi.
