Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni torba yasa ile birlikte enflasyon düzeltmesi kalktı mı tartışmaları nihayet son buldu.
Ekonomi yönetiminin aldığı kararlar doğrultusunda 2025 enflasyon muhasebesi uygulaması rafa kaldırılırken iş dünyası bu kararı olumlu karşıladı.
Yapılan vergi usul kanunu değişikliği kapsamında mükellefler önümüzdeki üç yıl boyunca mali tablolarını bu işleme tâbi tutmak zorunda kalmayacak.
Özellikle şirketler için enflasyon düzeltmesi yükünün hafifletilmesi amacıyla atılan adımın detayları enflasyon düzeltmesi erteleme Resmi Gazete ilanıyla yürürlüğe girdi.
ENFLASYON DÜZELTMESİ HANGİ YILLARDA UYGULANMAYACAK?
Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddesince gerekli şartlar oluştuğunda yapılması zorunlu olan enflasyon düzeltmesi işlemi geçici olarak durduruldu.
Mecliste kabul edilen kanuna göre; 2025 hesap dönemi ile birlikte geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2026 ve 2027 hesap dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmayacak.
Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için ise bu muafiyet 2026, 2027 ve 2028 yıllarında biten hesap dönemlerini kapsayacak.
Ayrıca Cumhurbaşkanının bu süreyi 3 yıl daha uzatma yetkisi bulunuyor.
Arsa ve arazi sahipleri dikkat: Fahiş değerleme devri bitiyor!
ENFLASYON MUHASEBESİ ERTELEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?
Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), enflasyon düzeltmesinin getirdiği ek iş yükü ve karmaşık hesaplamalar nedeniyle zorluk yaşıyordu.
Uygulamanın hatalı yapılması durumunda ortaya çıkan vergi ve ceza riskleri de mükellefleri tedirgin ediyordu.
Mükelleflerden ve meslek mensuplarından gelen yoğun talepleri değerlendiren TBMM, 2023 ve 2024 yıllarında yapılan düzeltmelerle bilançoların zaten büyük ölçüde enflasyondan arındırıldığını dikkate aldı.
Alınan bu kararla, geniş bir mükellef kitlesi 2027 sonuna kadar bu yükümlülükten kurtulmuş oldu.
AMORTİSMANA TÂBİ İKTİSADİ KIYMETLER YENİDEN DEĞERLENEBİLİR Mİ?
İş dünyasının en çok merak ettiği konulardan biri de varlıkların değerlemesi konusuydu.
Yeni düzenleme, enflasyon düzeltmesinin yapılmadığı dönemlerde dahi mükelleflerin haklarını koruyor.
Buna göre şirketler, işletmelerine kayıtlı amortismana tâbi iktisadi kıymetlerini yeniden değerlemeye tâbi tutabilecekler.
Bu işlem sonucunda amortisman hesaplamaları yeni ve güncel değerler üzerinden yapılacak.
En önemli detay ise bu yeniden değerleme işlemi için mükelleflerin herhangi bir ilave vergi ödemek zorunda kalmayacak olması.
Türkiye'de üretilen o modellere dev vergi muafiyeti geliyor!
BANKALAR VE FİNANS KURULUŞLARI İÇİN ENFLASYON DÜZELTMESİ VAR MI?
Yapılan düzenlemede finans sektörü için ayrı bir parantez açıldı.
2024 hesap döneminde enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr veya zarar farkını vergi matrahında dikkate almayan kuruluşlar, 2025, 2026 ve 2027 yıllarında da enflasyon düzeltmesi yapmayacak.
Bu kapsamdaki kuruluşlar şunlar:
* Bankalar
* Finansal kiralama şirketleri
* Faktoring şirketleri
* Finansman şirketleri
* Tasarruf finansman şirketleri
* Ödeme ve elektronik para kuruluşları
* Yetkili döviz müesseseleri
* Varlık yönetim şirketleri
* Sermaye piyasası kurumları
* Sigorta ve reasürans şirketleri
* Emeklilik şirketleri
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve kamu iktisadi kuruluşları ile tasfiye ve iflas halindeki şirketler de bu dönemde enflasyon düzeltmesi yapmayacak kurumlar arasında yer alıyor.
1 Ocak 2016 öncesi GSS borcu olanlara dev fırsat: Borçlar sıfırlanıyor!
