Erdoğan'ın Suriye açıklamasından sonra dolar 9 lirayı aştı! İşte ekonomistlerin yeni öngörüsü...

Erdoğan'ın Suriye açıklamasından sonra dolar 9 lirayı aştı! İşte ekonomistlerin yeni öngörüsü...

MB'nin faiz kararının ardından 8.97 seviyelerine çıkan dolar 8.90 seviyelerine düşmüştü. Dün Kavcıoğlu'nun bilgilendirme toplantısı sonrası yeniden 8.96'yı zorladı. Erdoğan'ın dün akşam yaptığı Suriye açıklaması sonrası dolar bir rekor daha kırarak 9 TL'yi aştı. Karar'a konuşan ekonomist Çifter 'Yabancı bankaların doların 10 liranın üstüne çıkacağına dair öngörüleri var. Faiz kararından sonra doların yükselişi erken başladı beklenenden yaklaşık 3 ay daha erken 9 sınırlarına dayandı' demişti.

11 ekim sabah saatlerinde 8.90'lara gerileyen dolar önce Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarından 8,9694 liraya dayanmıştı.

Güne 8,9694 liradan başlayan dolar, Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından rekor seviye ulaşmıştı. Kabine Toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye ile ilgili sözleri sonrasında ise dolar, uluslararası piyasada 9.0152 seviyesine geldi. Euro/TL ise 10,4211 seviyelerinde işlem gördü.

DOLAR TÜM SINIRLARI ZORLUYOR

Döviz kurlarında hareketlilik devam ediyor. Haftaya yükselerek başlayan dolar/TL kuru ilk kez 9 liranın üzerine çıktı. Dolar gün içinde 9,0410'la tarihi zirveyi gördü.

Euro/TL de 10.40 seviyesinin üzerinde hareket ediyor.

Uzmanlara göre dolardaki yükselişte hem uluslararası faktörler, hem de yurtiçindeki gelişmeler ve jeopolitik riskler etkili oluyor.

Uzmanlar, döviz kurları üzerinde Merkez Bankası'nın faiz politikasının da etkili olduğunu belirterek, olası bir faiz indiriminin de fiyatlandığını dile getiriyor.

erdogan.jpg

ERDOĞAN'IN SURİYE MESAJI: ARTIK TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye’den ülkemize yönelik terör saldırılarının kaynağı mahiyetindeki kimi yerler konusunda artık tahammülümüz kalmamıştır" dedi.

“ARTIK TAHAMMÜLÜMÜZ KALMAMIŞTIR”

* Suriye'den ülkemize yönelik terör saldırılarının kaynağı mahiyetindeki kimi yerler konusunda artık tahammülümüz kalmamıştır.

* Buralardan kaynaklanan tehditleri, oralarda etkin olan güçlerle birlikte ya da kendi imkanlarımızla bertaraf etmekte kararlıyız.

* Polislerimize yönelik son saldırı ve topraklarımızı hedef alan tacizler artık bardağı taşırmıştır. En kısa sürede bu sorunların çözümü için gereken adımları atacağız.

atilla-cifter.jpg

YIL SONUNDA 10 LİRAYA DAYANACAK

Wells Fargo, doların TL karşısında yıl sonunda 10 TL'yi bulacağını iddi etmişti. KARAR'a dolar/TL kuru hakkında değerlendirmelerde bulunan Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, Yıl sonunda doların zaten 9 lirayı geçmesi bekleniyordu. Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra doların yükselişi erken başladı ve biz beklenenden yaklaşık 3 ay daha erken 9 sınırlarına dayandığını gördük. Merkez eğer faiz indirmeye devam ederse kurun kontrolü daha zor olacaktır. Yabancı bankaların doların 10 liranın üstüne çıkacağına dair öngörüleri var. Eğer faiz indirimine gidilirse bu seviyeleri çok rahat bir şekilde görecektir.' dedi.

faik-oztrak.jpg

MUHALEFETTEN AÇIKLAMA

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, sosyal medyadan konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Sorumluluklarınızdan belki kaçabilirsiniz. Ama sorumluluktan kaçmanın sonuçlarından kaçamazsınız. ‘Faiz indiriminin TL’deki değer kaybına etkisi yok’ dendiği gün, döviz kurlarının verdiği cevap.”

ali-babacan.jpg

BABACAN: YİNE ERDOĞAN KONUŞTU, TÜRK LİRASI YİNE DEĞER KAYBETTİ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Dolar, 9 TL’yi gördü!” haberlerini değerlendirdiği paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Gazetecilerin işine karışmak gibi olmasın ama dolar 9 lira ise doğru başlık şu olmalı: Yine Erdoğan konuştu, Türk lirası yine değer kaybetti.”

bahadir-erdem.jpg

İYİ PARTİLİ ERDEM: DEĞİŞİM YÜKLENİYOR

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, “Merkez Bankası başkanı “Kurun faiz indirimiyle alakası yok” dedi, 1 Dolar 9TL olarak tarihi zirveyi gördü! MB başkanı Sn. Kavcıoğlu odasını toparlamaya başlamıştır heralde. Değişim, yükleniyor…” ifadelerini paylaştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN