Sermaye piyasalarında Tera ve Pusula merkezli fon soruşturması sürerken, ekonomi bürokrasisinde üst düzey görev değişiklikleri yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 20 Ekim tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan kararlarla Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK), Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığında yeni düzenlemelere gidildi.
19 Ekim'de istifa ve emeklilik kararlarının kamuoyuna yansımasının ardından yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla SPK Başkanı Mahmut Sütcü ve eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül görevden alınırken, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığına yeni isimler atandı.
SPK BAŞKANI SÜTCÜ RESMEN GÖREVDEN ALINDI
Resmî Gazete'de yayımlanan 2026/350 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla SPK Başkanı Mahmut Sütcü görevden alındı. Kararda, Sütcü'nün 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 119'uncu maddesi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnameleri gereğince görevden alındığı belirtildi.
9 Mayıs 2026'da SPK Başkanlığına atanan Sütcü, yaklaşık beş ay görevde kaldı. Fon soruşturmasının ardından SPK'nın denetim faaliyetleri ve yatırım fonlarına yönelik müdahalelerinde gecikme yaşandığı iddiaları gündeme gelmiş, kurumun yönetimi eleştirilerin odağına yerleşmişti.
Sütcü'nün 19 Ekim'de sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa dilekçesini sunduğu açıklanmıştı. Bir gün sonra yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alınması resmiyet kazandı.

ESKİ SPK BAŞKANI İBRAHİM ÖMER GÖNÜL DE GÖREVDEN ALINDI
Cumhurbaşkanlığı kararlarında dikkat çeken bir diğer isim ise eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül oldu. 2026/351 sayılı kararla Gönül, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu Başkanlığı görevinden alındı.
Gönül, Nisan 2022 ile Nisan 2026 arasında SPK Başkanlığı yapmış, mayıs ayında ise Kamu Gözetimi Kurumu Başkanlığına atanmıştı.
Eski SPK Başkanı'nın adı fon soruşturmasında da gündeme gelmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gönül'ün SPK Başkanlığı döneminde yatırım fonlarının denetlenmesine ilişkin görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği şüphesiyle hakkında soruşturma izni talep etmişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlık Teftiş Başkanlığının hazırladığı ön inceleme raporu doğrultusunda 14 Ekim'de Gönül hakkında soruşturma izni vermişti. Gönül, daha önce fon soruşturması kapsamında savcılığa şüpheli sıfatıyla ifade de vermişti.
Böylece fon soruşturması kapsamında hakkında inceleme ve soruşturma süreci başlatılan eski SPK Başkanı Gönül de yeni Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevinden alınmış oldu.
DAMADI TUTUKLANAN OSMAN ÇELİK'İN YERİNE KUTLUHAN TAŞKIN ATANDI
Resmî Gazete'de yayımlanan 2026/347 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığına Strateji ve Bütçe Başkanlığı Başkan Yardımcısı Kutluhan Taşkın atandı. Atama, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik'in 19 Ekim'de emeklilik dilekçesini Bakan Mehmet Şimşek'e sunmasının ardından geldi.
Çelik'in damadı İskender Balcı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.
Eski BDDK üyesi Mustafa Balcı'nın da oğlu olan İskender Balcı, soruşturma kapsamında hakkında işlem yapılan isimler arasında bulunuyordu.
Osman Çelik'in emeklilik talebinin ardından boşalan Bakan Yardımcılığı görevine yapılan atamayla Hazine ve Maliye Bakanlığının üst yönetimindeki değişiklik de resmiyet kazandı.
DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRÜ GELİR İDARESİ BAŞKANI OLDU
Cumhurbaşkanlığı kararları kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığında da kapsamlı bir görev değişikliği gerçekleştirildi. 2026/348 sayılı kararla Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Candan, Gelir İdaresi Başkanlığına atandı.
Aynı kararla Gelir İdaresi Başkan Yardımcılığına üç isim getirildi.
Yeni görevlendirmeler şöyle:
Gelir İdaresi Başkanı: Şinasi Candan
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı: Kaan Kasım
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı: Zekayi Çenge
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı: Hüseyin Azili
Gelir İdaresi Daire Başkanı: Ferhat Dinçer
Kaan Kasım daha önce Hazine ve Maliye Bakanlığı Teftiş Başkanı, Zekayi Çenge ve Hüseyin Azili ise Gelir İdaresi Daire Başkanı olarak görev yapıyordu.
