Hızlı market teslimatı girişimi Getir’in kurucuları Nazım Salur ve Serkan Borançılı, Abu Dabi egemen varlık fonu Mubadala Investment Company’ye karşı en az 700 milyon dolarlık bir hukuk mücadelesi başlattı. Londra Yüksek Mahkemesi’nde cuma günü açılan davada kurucular, fonun 2024 yılında varılan yeniden yapılandırma anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve değerli varlıkların devrini engellediğini ileri sürerek "önemli bir kayba" uğradıklarını savundu.
VARLIK DEVRİ VE SÖZLEŞME İHLALİ İDDİALARI
Financial Times'ta yer alan habere göre dava dilekçesinde, 2024 yılında imzalanan anlaşma kapsamında, teknoloji finans uygulaması Getir Finans da dahil olmak üzere bir grup değerli varlığın kuruculara devredilmesi gerektiği belirtildi. Salur ve Borançılı, kendilerine yalnızca New York merkezli FreshDirect ve online alışveriş platformu n11 gibi "zarar eden ve yükümlülüğü yüksek olan" birimlerin teslim edildiğini iddia ediyor. Geçtiğimiz yıl 510 milyon dolar değerleme alan Getir Finans gibi kritik varlıkların teslim edilmemesi nedeniyle Mubadala birimleri "sözleşmeyi ihlal etmek ve komplo kurmakla" suçlanıyor. Kurucuların avukatları, Mubadala'nın Aralık 2024'te kendilerine sunduğu teklifin üzerinde uzlaşılan şartlardan ciddi şekilde saptığını ve kurucular için "son derece dezavantajlı" olduğunu ifade etti.
UBER SATIŞI VE ŞİRKETİN YENİDEN YAPILANMASI
Söz konusu dava, Mubadala’nın geçtiğimiz hafta Getir’in Türkiye’deki yemek teslimatı birimini 335 milyon dolar karşılığında Uber’e sattığını duyurmasının hemen ardından geldi. Haziran 2024’te gerçekleşen yeniden yapılandırma planına göre Mubadala, 250 milyon dolarlık nakit enjeksiyonu yaparak Getir’in Türkiye’deki market operasyonlarının çoğunluk kontrolünü ele geçirmişti. Planlanan bu yapıda geri kalan varlıkların kurucuların kontrolünde bağımsız bir işletme altında toplanması öngörülüyordu.
12 MİLYAR DOLARLIK DEĞERLEMEDEN HUKUK MÜCADELESİNE
2015 yılında Türkiye’de kurulan Getir, pandemi döneminde yaşadığı hızlı büyümeyle 2022 yılında 12 milyar dolarlık değerlemeye ulaşmıştı. Ancak yükselen faiz oranları ve teknoloji sektöründeki yatırım iştahının azalmasıyla birlikte şirket, ABD ve Avrupa operasyonlarından çekilerek küçülme kararı almıştı. Mevcut hukuki süreçle ilgili Mubadala tarafı henüz bir yorum yapmazken, fonun mahkemeye savunmasını sunması bekleniyor.
