Gümüş fiyatları çakıldı: Küresel ekonomi için uyarı mı?

Gümüş fiyatları çakıldı: Küresel ekonomi için uyarı mı?

Gümüş fiyatlarında yaşanan yüzde 50’yi aşan düşüş, küresel ekonominin geleceğine yönelik kaygıları gündeme taşıdı. Yıl başında rekor seviyelere ulaşan değerli metal, son aylardaki sert kayıplarla dikkat çekiyor.

Ocak 2026’da ons başına 121,79 dolara kadar yükselen gümüşün fiyatı, son dönemde 57 dolar seviyelerine kadar geriledi. Böylece metal, yıl içindeki zirvesine kıyasla değerinin yarısından fazlasını kaybetti.

DÜŞÜŞÜN ARKASINDA HANGİ NEDENLER VAR?

MarketWatch’ın haberine göre gümüş fiyatlarındaki gerilemede güçlü dolar, faizlerin yüksek kalacağı beklentisi ve enflasyon baskıları etkili oluyor. Enerji maliyetlerindeki artışın tüketici harcamalarını ve sanayi faaliyetlerini olumsuz etkileyebileceği endişesi de piyasalardaki baskıyı artırıyor.

EKONOMİK YAVAŞLAMA SİNYALİ Mİ?

Altından farklı olarak gümüş, yatırım aracı olmasının yanı sıra sanayide de yaygın biçimde kullanılıyor. Bu nedenle fiyatındaki sert düşüş, ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentiler açısından da önem taşıyor. Ancak uzmanların değerlendirmelerine göre, fiyat gerilemesi tek başına küresel ekonomide durgunluk yaşanacağını kanıtlamıyor; piyasa hareketleri yatırımcı davranışları ve faiz beklentilerinden de etkileniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN