İç pazar canlanmazsa Avrupa gazlarken biz izleyeceğiz

İç pazar canlanmazsa Avrupa gazlarken biz izleyeceğiz

Pandemi etkisi ve sonrasında çip kriziyle birlikte Avrupa’da otomotiv üretimi sert fren yaptı. Bu yıl Avrupa’nın agresif bir büyüme yaşayacağını söyleyen TAYSAD Başkanı Saydam “Avrupa, 2022’de bu açığı kapatacak ve dünyanın büyümesinden daha büyük bir büyüme gerçekleştirecek gibi görünüyor. Raporlara göre Türkiye için tahminler olumsuz. Türkiye’nin 15’inci sıraya gerilemesi, üretimde aldığı payın düşmesi öngörülmekte. Bunu ancak iç pazarla aşabiliriz” dedi.

ALİ YILDIRIM

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) 43. Olağan Genel Kurul toplantısı, TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam’ın ev sahipliğinde düzenlendi. Saydam “2021’de dünyada araç üretimi artarken, Avrupa’da araç üretimi azaldı.

Avrupa, 2022’de bu açığı kapatacak ve dünyanın büyümesinden daha büyük bir büyüme gerçekleştirecek gibi görünüyor. 2023’te ise dünyaya paralel yüzde 8’lik bir büyüme var. Uluslararası kurumların bu raporlarına baktığımızda, gelecek dönem için olumsuz tahminler üzerine hazırlandığını görüyoruz. Bu tahminlerde; Türkiye’nin 13. sıradan 15. sıraya gerilemesi, üretimde aldığı payın düşmesi öngörülmekte. Bunu nasıl aşabiliriz? En büyük silahımız; güçlü iç pazar. İç pazarın hareketlendirilmesi, satışlarının artırılması ile gerilemenin önüne geçebiliriz.

Gerileyen bir tempoda gidersek, bu bir duraklama dönemini işaret edecek. Bunun için önemli adımlar atmalıyız, attırmalıyız” açıklamasını yaptı. Ukrayna-Rusya savaşına değinen Saydam, “Savaş kelimesinin bulunduğu bir cümlede ‘fırsat’ kelimesini kullanmak istemiyoruz. Fakat bir koridor olduğu ortada. Amacımız fırsatçılık değil. Dünya barışı için, dünya ekonomisinin ilerlemesi adına; ülke olarak, sektör olarak ve dernek olarak hazırız. Ukrayna savaşı bize bilmediğimiz şeyler de öğretti. Araçlarda kullanılan çiplerin ne kadar önemli olduğunu pandemide öğrenmiştik. Arkasından kullandığımız hammaddelerin de ne kadar mühim olduğunu öğrendik. Şimdi de sarf malzemelerinin süreci ne kadar etkilediğini görüyoruz. Ukrayna ve Rusya’nın dünyada yüzde 87’sini gerçekleştirdikleri, sadece çip malzemelerinde kullanılan sarf malzemesi neon, kripton olan gazların temininde herhangi bir sorun yaşanması araç üretimini olumsuz etkileyecek. Asıl önceliğimiz ise bir can kaybını daha engelleyecek adımların atılması ve barış ortamının tesis edilmesi” diye konuştu.

YÜKSEK VOLTAJI FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

Elektrikleşme konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Albert Saydam, “Elektrikleşmenin faz farkından dolayı, bunu yapamayacak coğrafyaların da olacağını kabul etmeliyiz. Bir taraftan ülkemizde yeni teknolojilerde üretim yaparken, bir taraftan faz farkıyla elektrikleşmenin daha sonra olacağı ülkelerde gerçekleşecek konvansiyonel araçların üretim fırsatlarını kovalamalıyız. Bu koridoru iyi kullanmamız lazım. Bu adımı atmak için de büyük bir ihtimal Türkiye’den değil, orada yerel üretim yapmaya hazır olmalıyız. Bir aracın yüzde 80’ini üretme yetkinliğimiz var. 2030’da bunun yüzde 15’e düşme riski vardı fakat bu konuda anons edilen yatırımlar 2030’a olumlu bakmamızı temin ediyor” diye konuştu.

28kr04-manset-kelle-albert-saydam.jpg

BİR KABLO DEMETİ BÜTÜN PLANLARI BOZDU

Yeni Skoda Fabia lansmanında açıklamalarda bulunan Genel Müdür Zafer Başar, tedarik süreçlerine değindi. Başar “Kablo demeti temin ettiğimiz bir fabrikanın üretime ara vermesiyle araç üretimi planlarında da büyük değişiklikler oldu. Bugüne kadar pazar tahmini yapılırken müşteri, ekonomi veya siyasi konjöktör takip edilirdi. Ama hiçbir zaman pazar tahmini yaparken fabrikadan kaynaklanan teknik sorunlar bizim için bir kriter olmazdı” diye konuştu.

Çek üretici Skoda’yı B segmentinde temsil eden Fabia yeni yüzüne kavuştu. Yeni modelin basın toplantısında konuşma yapan Yüce Auto-Skoda Genel Müdürü Zafer Başar “Ülkemizde de sınıfının en beğenilen modellerinden biri olan Fabia showroomlarımızda satışa sunuldu. Bir tek elektrikli modellerimiz kaldı. Onlarda 2024 yılında aramızda katılacak ve o zamana kadar tüm bayi teşkilatımız altyapısını oluşturmuş olacak” dedi.

Pandemi ile birlikte ortaya çıkan çip krizinin ardından yaşanan Ukrayna-Rusya savaşının da otomotiv üretiminde birçok komponentin bulunamamasına yol açtığını belirten Başar “Kablo demeti temin ettiğimiz bir fabrikanın üretime ara vermesiyle araç üretimi planlarında da büyük değişiklikler oldu. Bugüne kadar pazar tahmini yapılırken müşteri, ekonomi veya siyasi konjöktör takip edilirdi. Ama hiçbir zaman pazar tahmini yaparken fabrikadan kaynaklanan teknik sorunlar bizim için bir kriter olmazdı. Yeterli araç gelecek ve satacağız diye planlardık. Ancak fabrikadan bir bilgi geliyor ve o bilgi doğrultusunda hareket ediyoruz” diye konuştu. Skoda’nın 2022 hedeflerini de açıklayan Başar şöyle devam etti: “2022 yılında 25 bin aracın üzerinde satış hedefimiz bulunuyor. Fabia’da ise normal şartlarda bir üretim olsaydı minimum 6 bin adet satabileceğimizi planlıyorduk. Ama şu dönem toplam satışımızın yüzde 10’unu oluşturacak satış hedefliyoruz. 2021 yılında hedefimiz 40 bin araç satmaktı ve ilk 6 ayda bu tempoyu yakalamıştık. Bu yılki hedefimiz de 50 bin araç satmaktı. Ürün gamımızda buna el veriyordu. Bu rakama sonunda ulaşacağız ancak arz sorununun ortadan kalkması gerekiyor.”

28kr04-ikinci-haber-yuce-auto-skoda-genel-muduru-zafer-basar.jpg

‘BUNUN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR’ DEMEDİ 2 MİLYAR TASARRUF ETTİ

RS Servis, 2021 yılında 57 servis noktasında, toplam 40 bin adet araç onarımı gerçekleştirdi. 240 bin adet mobil parça onarımı yapan şirket, geçtiğimiz yıl toplamda hasar onarımı teknikleriyle sigortacılık ve otomotiv sektörüne 750 milyon TL tasarruf sağlayarak önemli bir başarıya imza attı. Satış sonrası hizmetler sektörü geçtiğimiz yıl ortalama yüzde 35- 40 oranında büyüme gösterirken, RS Servis yüzde 50 büyümeyle 2021 yılını kapattı.

RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, “Yedek parça fiyatlarının dövize endeksli şekilde her geçen gün arttığı, ikinci el araç fiyatlarının sürekli yükseliş halinde olduğu günümüzde artık parça onarımı hem sigortacılık hem de otomotiv sektörü için mutlak bir ihtiyaç haline geldi. Kurulduğumuz günden bu yana oto hasar onarımında başrolü oynayarak 3 milyon adet parçayı onardık ve ülkemize 2 milyar TL tasarruf sağladık” dedi. Ünaldı “Hasar onarımı ülkemizde yeteri kadar değer görmüyor. Satış sonrası hizmetlerinde hasar onarımı, direkt olarak yedek parça ithalatını düşüren ve cari açığın azalmasına yardımcı olabilecek bir kalem. Önem verilmezse sektöre yatırım yapılmaz, yatırım gelmezse satış sonrası hizmetleri ve hasar onarımı gelişim kaydedemez” ifadelerini kullandı.

28kr04-yer-kalirsa-3-haber-ek-fotors-servis-boya.jpg

HYUNDAİ’NİN GÖZÜ ZİRVEDE

Hyundai, 2045 yılına kadar tam karbon nötrlüğü elde etmeye bir adım daha yaklaştı. Artan elektrikli otomobil taleplerine cevap veren marka, 2022’nin ilk iki ayında 74 bin 661 adet araç satarak Şubat 2021’e göre yüzde 102’lik bir artış gösterdi. Kona Elektrik ve Ioniq 5 ile tüm dikkatleri üzerine çeken şirket, portföyüne hibrit versiyonları da ekledi. Hyundai, 2021’in aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8’lik bir artış göstererek pazar payını da yüzde 4.6 seviyesine çıkardı. Yılın ilk iki ayında Avrupa’da en popüler Hyundai modeli ise satışların yüzde 29,3’ünü oluşturan Tucson oldu. Hyundai, Türkiye’de de elektrikli modellerinin satışına hibrit ve tamamen elektrikli Kona ile devam ederken çok yakın bir gelecekte Ioniq 5 modelini de mevcut ürün gamına ekleyecek.

28lr04-kisa-1.jpg

İHRACATTA BİR YILDA 1 MİLYAR EUROYU GEÇTİ

Hoşdere Otobüs Fabrikası ve Aksaray Kamyon Fabrikası’nda ürettiği araçlarla kamyon ve şehirler arası otobüs pazarında geleneksel hale gelen liderliğini 2021 yılında da koruyan Mercedes-Benz Türk, 1 milyar eurodan fazla ihracat gerçekleştirerek Türkiye ekonomisine yine önemli bir katkı sağladı. 2021 yılında 35. yaşını kutlayan Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 300.000’inci kamyonunu üreten şirket, söz konusu dönemde 22.000’in üzerinde kamyon üreterek tarihinin en yüksek yıllık üretim rakamına ulaşarak başarısını taçlandırdı. Mercedes-Benz Türk, geçtiğimiz yıl ürettiği her 4 otobüsten 3’ünü ihraç ederken; ürettiği her 2 kamyondan 1’ini ihraç ederek başarısını sürdürdü.

28kr04-kisa-2.jpg

MASERATİ’NİN YENİ MİNİK SUV’U

Maserati yeni SUV Grecale modelini tanıttı. Yeni model, arazi kabiliyetini, konfor ve güvenlikten taviz vermeden sürüş keyfi ile birleştiriyor. Grecale, V6 benzinli motor; hibrit ve Maserati tarihinin ilk yüzde 100 elektriklisi olarak bir yıl sonra yollara çıkacak ‘Grecale Folgore’ olmak üzere üç farklı güç-aktarma sistemiyle tüm gereksinimleri karşılayacağının sinyalini veriyor. Grecale; “GT”, “Modena” ve “Trofeo” olmak üzere lansman anında üç farklı versiyon ile satışa sunuluyor. Grecale GT, dört silindirli 300 beygirlik mild hibrit sistemiyle şehir içi kullanımı çağdaş minimalizm temasıyla birleştiriyor. Grecale Trofeo, 530 beygir gücünde V6 motorun sağlamış olduğu üstün performansla, daha çok güç ve adrenalin meraklılarına hitap ediyor. Grecale Trofeo 0-100 km/s hızlanmasını 3,8 saniyede tamamlıyor ve 285 km/s’lik azami hıza ulaşabiliyor.

28kr04-kisa-3.jpg

İTALYA’YA ‘ATAK’ YAPTI

Karsan, Avrupa’da elektrikli mobilitenin en önemli oyuncularından olmayı sürdürüyor. Yerli üretici, elektrikli ürün gamı ile İtalya pazarına giriş yapıyor. Karsan, İtalya merkezli kamu alım hizmeti veren Consip firması ile 80 adet e-ATAK için 2021 yılında çerçeve anlaşmasına imza atmıştı. Şimdi ise bu anlaşma kapsamında yıl sonuna kadar teslim edilmek üzere 7 farklı operatörden toplamda 38 adet e-ATAK siparişini aldı. Bunun yanı sıra, İtalya’da ilk kez elektrikli otobüs kamu ihalesi kazanan Karsan, Cagliari Belediyesi’ne 4 adet e-ATAK aracını da 2022 yılı içinde teslim etmeye hazırlanıyor. Böylece Karsan aldığı toplam 42 adetlik elektrikli e-ATAK siparişi ile İtalya’da elektrikliye dönüşmekte olan toplu ulaşım pazarına hızla giriş yapıyor.

28kr04-kisa-4.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN