İran ve Türkiye'de benzine ödenen fark şaşkınlık yarattı

Türkiye'de Ocak ayından bu yana benzin 6 kez, motorin 7 kez, LPG ise 3 kez zamlandı. Motorine gelen son zamla litre fiyatı ilk kez 15 buçuk liraya ulaştı. Akaryakıt fiyatlarına peş peşe gelen zamlarla 60 litrelik bir depoyu doldurmanın maliyeti neredeyse 930 lirayı buldu. İran'da çekilen bir videoda 33 litre benzin için 30 lira ödendiğini gösteren görüntüler sosyal medyada gündem oldu. İki ülke arasındaki derin uçurum şaşkınlık yarattı.

Türkiye'de benzin ve motorine gelen zamların ardından vatandaşlar da araçlarının depolarını doldurma konusunda sorunlar yaşamaya başladı. TikTok'ta bir kullanıcı, İran'da 100 bin tümene karşılık gelen 30 TL ile ne kadar benzin alınabileceğini gösteren bir video hazırladı.

33 LİTRE BENZİN ALDI

Sosyal medya kullanıcısı, 30 TL karşılığında 33 litre benzin aldı. Benzinin litresi 15.19 TL olan Türkiye'de ise aynı depo 501 TL'ye doluyor. İran'da benzinin litresinin 1 liranın üzerine bile çıkmadığı görüldü.

SON ZAM BİR HAFTA ÖNCE GELDİ

40 kuruşluk LPG otogaz zammı ve 80 kuruşluk motorin zammından sonra bir büyük zam da benzine gelmişti. Artışın ardından Ankara'da ortalama 14,56 liradan satılan benzinin litre fiyatı 15,27 lira oldu. İstanbul'da 14,47 liradan 15,18 liraya yükselen benzinin litresi, İzmir'de ise 14,58 liradan 15,29 liraya çıktı.

OĞUZ DEMİR: ZAMLAR HER ŞEYE YANSIYACAK

Bugünkü petrol fiyatları ve kura göre hesaplama yapıldığında artış neredeyse iki katını buluyor. Bir varil petrol yaklaşık 1260 lira. Ekonomist Oğuz Demir, 500 liraya varan farkın dolar kurundan dolayı oluştuğuna dikkat çekti.

“Kur arttığı için petrolün varil fiyatındaki artış yüzde 113’e çıktı” diyen Demir, “Bugün kur 8,5 seviyesinde olsaydı bu kadar büyük sıkıntılar yaşamayacaktık. Dolayısıyla eylül ayından itibaren TL’nin değer kaybının, başta enerji olmak üzere, kendi hatalarımız nedeniyle hayatımızdaki etkisini daha ağır hissediyoruz” ifadelerini kullandı.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışın bütün fiyatlara yansıdığına dikkat çeken Karar Gazetesi ekonomi yazarı Oğuz Demir, “Restorandaki fiyatlara, gıda fiyatlarına, taşımacılık şu an en önemli sektörlerden biri. Bu nedenle yaşadığımız bu zam süreci maalesef enflasyonun daha da yukarı çıkmasının önünü açacak. Bir sarmalın içindeyiz şu anda ve bu sarmalı dünyada yaşanan enerji krizi yaratmadı. O enerji krizinin üzerine bizim kendi içimizde yarattığımız kriz tetikledi” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (24)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
24 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN