O araba 40 bin TL'ye kapınızda! İşte Dünyanın en ucuz otomobili. Dünyanın en ucuz otomobili Türkiye'de var mı?

O araba 40 bin TL'ye kapınızda! İşte Dünyanın en ucuz otomobili. Dünyanın en ucuz otomobili Türkiye'de var mı?

Çip krizi, artan döviz kuru, pandemi ve Rusya-Ukrayna krizi denirken otomotiv sektörü yaşanan bu olaylardan bir hayli etkilendi. Türkiye'de de otomobil almanın oldukça zorlaştığı son dönemlerde, vatandaş fiyat performanstan ziyade artık en ucuzu arar oldu. Bu sorular ise akıllara dünyanın en ucuz arabasını akıllara getirdi, o arabayı ve fiyatını görenler ise gözlerine inanamıyor. İşte Dünyanın en ucuz arabası.

Artan otomobil fiyatlarının ardından sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada insanlar artık en ucuz otomobilleri ister duruma geldi.

Kendi dönemleriyle kıyaslandığı zaman dünyanın en ucuz arabası, muhtemelen tekerleğin icadından bu yana ortaya çıkmış ve otomobil sınıfına giren en ucuz ulaşım aracı.

tata-araba-markasi.jpg

MUMBAİ'DE 80 YIL ÖNCE DOĞAN MARKANIN ÜRÜNÜ

Hindistan'ın Mumbai kentinde bundan yaklaşık olarak 80 yıl önce kurulmuş olan Tata markası, en az kazanan insanın bile satın alabileceği bir araba yaptı. Hatta öyle ki, bu otomobil tanıtılmasının ardından tam 10 yıl boyunca ciddi bir değişiklik almadan aynı ilk çıktığı gibi üretilmeye devam edildi.

Tata belki de otomotiv tarihindeki en ucuz otomobil olan Nano için, yıllık çeyrek milyonluk bir satış rakamı hedeflemişti fakat Nano tanıtıldığı yıl ancak 7000 adet satabildi ve otomobil ilerleyen yıllarda da çalkantılı bir ivme ile satışlarına devam etti. 2018 yılında ise üretimine son verildi.

tata-nano-dunyanin-en-ucuz-arabasi.jpg

NEREDEYSE BEDAVA OLMASI İÇİN TASARLANDI VE ÜRETİLDİ

Otomobilin tasarımı ise birçok kişi için dalga konusu oldu fakat Tata bu otomobili yaparken, komedyenlerin de yer yer dalgasını geçtiği "Ortalama bir Hintli aile" için üretilmişti bu araç. Komedyenlerin dalgasını geçtiği durumda (Russell Peters), normal bir Hintli erkeğin 30'lu yaşlarına gelene kadar genellikle ailelerinin yanında yaşaması yer alıyordu ve Tata da aslında bakıldığında tam olarak bunu düşünmüş. Özellikle de Avrupa ülkelerine göre Hintli gençlerin kendi ayaklarının üzerinde durabilmek için bağımsızlık kazanmaları, diğer ülkelere göre farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle de Tata bu ailelerde yaşayan gençler için, tüm birikimlerini yatırmadan insanlar tarafından alınabilecek bir otomobil yapmak istedi ve 2008 yılında o çirkin görünümüyle Nano'yu tanıttı.

1 LİTRE İLE 22 KİLOMETRE GİDEBİLİYOR

Tata, tam olarak ne olduğu belli olmayan bu hatchback arabasına 624'cclik 37 beygir ve 4000 devirde 61Nm tork üreten bir motor koydu. Yaklaşık olarak da 650 kilogram olan bu otomobil için, bu değerler aslında oldukça yeterliydi, aynı zamanda da 4 ileri bir şanzımana sahipti. Aracın versiyonuna ve paketine göre değişiklik gösterse de, 1 litre ile bu otomobilin yaklaşık olarak 22 kilometre gittiği rivayetleri dolaşmakta.

tata-nano-crash-testi-euroncap.jpg

MAALESEF TATA NANO BİRÇOK DERSİNDE SINIFTA KALDI

Fakat tüm bunlara rağmen Tata Nano birçok otorite tarafından, birkaç tane "Dünyanın En..." listesine girmeyi ancak başardı. Bu listeler de muhtemelen Dünyanın En Ucuz otomobili, Dünyanın en çirkin otomobili ve Dünyanın en güvensiz otomobili gibi şeyler. Özellikle de çıktığı dönemlerde bu otomobilin neredeyse bedava olduğu göz önüne alındığında bu tarz şeyler belki bazı kişiler tarafından göz ardı edilebilir fakat hükümetler etmedi.

ALINABİLECEK EN DÜŞÜK PUANLARI ALDI

Güvenlik testlerinde sınıfta kalan bu araç ne yazık ki hiçbir Avrupa ülkesine ve ABD'nin herhangi bir eyaletine gidemedi çünkü Nano, hükümetler tarafından belirlenen bütün kriterleri mümkün olan en yüksek şekilde sınıfta kalarak geçti.

tata-nano-uretim-bandi.jpg

VERGİSİZ FİYATI 22.500TL, ÖTV VE KDV İLE BERABER 40.000TL'YE KAPINIZDA

Öte yandan, bazı mecralarda otomobilin fiyatının 2000 dolar ila 4000 dolar arasında olduğu belirtilirken, aracın çıktığı dönemde fiyatının 100 bin Hindistan Rupisi olduğu biliniyor. Bu değer de Türk Lirası olarak yaklaşık 22.500TL ediyor. Bu fiyata da ÖTV ve KDV eklendiğinde bu otomobili hemen hemen 40.000TL, tam konuşmak gerekirse 38.500TL civarına satın alabilirsiniz demek oluyor bu da. Türkiye'de şu anda 20 bin lira civarlarında elektrikli scooterlar olduğu göz önüne alındığında, pek koruması olmayan fakat en azından bir otomobil olan bu araç belki de bazı kitlelere hitap edebilir ve alınabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN