Kasım ayında en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?

Kasım ayında en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?

TÜİK’e göre Kasım 2025’te en yüksek aylık reel getiri brüt mevduat faizinden elde edildi. Üç ve altı aylık dönemlerde külçe altın yatırımcısına en fazla kazancı sağladı. Yıllık bazda da külçe altın, Yİ-ÜFE ile %47,77, TÜFE ile %43,44 oranında getiriyle ilk sırada yer aldı. Mevduat faizi ve DİBS pozitif getiri sunarken, Amerikan doları ve BIST 100 endeksi yatırımcısına kaybettirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2025 dönemine ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını yayımladı. Aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık dönemleri kapsayan verilere göre, kısa vadede en yüksek reel getiri brüt mevduat faizinde; uzun vadede ise külçe altında gerçekleşti.

Kasım ayında, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde mevduat faizi %2,21, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %2,18 oranında reel getiri sağladı. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE’ye göre %1,89; TÜFE’ye göre %1,86 oranında getiri sundu. BIST 100 endeksi %0,50 (Yİ-ÜFE) ve %0,47 (TÜFE), Amerikan doları %0,26 (Yİ-ÜFE) ve %0,23 (TÜFE) oranlarında getiri sağladı. Külçe altın ve Euro ise her iki endeksle hesaplandığında da reel kayıp yaşattı.

ÜÇ AYLIK DÖNEMDE ALTIN ÖNE ÇIKTI

Üç aylık değerlendirmeye göre külçe altın, Yİ-ÜFE’ye göre %23,52, TÜFE’ye göre %21,53 oranında reel getiriyle ilk sırada yer aldı. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %6,83, TÜFE ile indirgendiğinde ise %8,33 oranlarında en fazla kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık sürede de külçe altın yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı. Yİ-ÜFE’ye göre %23,30, TÜFE’ye göre %22,74 oranlarında getiri kaydedildi. Amerikan doları, bu dönemde Yİ-ÜFE ile %2,88, TÜFE ile %3,32 oranlarında en fazla reel kayıp yaşatan yatırım aracı olarak belirlendi.

YILLIK DEĞERLENDİRMEDE KÜLÇE ALTIN ZİRVEDE

Yıllık bazda külçe altın, Yİ-ÜFE’ye göre %47,77, TÜFE’ye göre %43,44 oranlarında reel getiriyle en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Mevduat faizi, Yİ-ÜFE’ye göre %10,91, TÜFE’ye göre %7,66; DİBS %5,79 ve %2,69; Euro ise %4,90 ve %1,82 oranlarında reel kazanç sağladı. Buna karşın, Amerikan doları yıllık olarak %3,53 (Yİ-ÜFE) ve %6,36 (TÜFE); BIST 100 endeksi ise %8,02 (Yİ-ÜFE) ve %10,71 (TÜFE) oranlarında kayıpla sonuçlandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN