Koç Üniversitesi'nin enflasyon anketi: Siyasi riskler arttığında enflasyon beklentilerindeki iyileşme zayıflıyor

Koç Üniversitesi'nin enflasyon anketi: Siyasi riskler arttığında enflasyon beklentilerindeki iyileşme zayıflıyor

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demiralp, Koç Üniversitesi Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nin mayıs sonuçlarını paylaştı. Demiralp, enflasyondaki düşüşün sınırlı kalmasının beklentilerdeki iyileşmeyi de sınırladığını belirtirken, siyasi risklerin artmasının bu aktarımı daha da zayıflattığını söyledi. Ankette önümüzdeki döneme ilişkin yukarı yönlü risklerin yüksek olduğu vurgulandı.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, sosyal medya hesabından Koç Üniversitesi Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nin mayıs ayı sonuçlarını paylaştı. 15-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen ve “mutlak butlan” kararından önce tamamlanan ankete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demiralp, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin sınırlı kaldığını belirtti.

Prof. Dr. Selva Demiralp Kimdir? | FED'in ilk Türk Kadın Ekonomisti - Ekonomi KültürKoç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp

“ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ BEKLENTİLERİ SINIRLI ETKİLİYOR”

Demiralp, ankette “enflasyon hissiyatı”nın son 12 ayda hissedilen enflasyonu, “enflasyon beklentileri”nin ise gelecek 12 aya ilişkin beklentileri gösterdiğini ifade etti.

Paylaşılan grafiklere göre manşet enflasyon mayıs ayında yüzde 32 seviyesinde ölçülürken, enflasyon beklentileri yüzde 47, hissedilen enflasyon ise yüzde 54 seviyesinde gerçekleşti.

Demiralp, “Enflasyondaki düşüşün sınırlı kalması beklentilerdeki iyileşmeyi de sınırlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

whatsapp-image-2026-05-26-at-12-27-13.jpeg

“SİYASİ RİSKLER ARTTIĞINDA AKTARIM ZAYIFLIYOR”

Prof. Dr. Demiralp, siyasi risklerin artmasının enflasyon beklentileri üzerindeki olumsuz etkisine de dikkat çekti.

Demiralp, “Siyasi riskler arttığında bu aktarım zayıflıyor” ifadelerini kullanırken, önümüzdeki döneme ilişkin yukarı yönlü risklerin yüksek olduğunu vurguladı.

%20-30 BANDI BEKLENTİSİ ARTTI

Anket sonuçlarına göre önümüzdeki üç yılda ortalama yıllık enflasyonun yüzde 20-30 bandında olacağını düşünenlerin oranı nisan ayında yüzde 18 iken mayıs ayında yüzde 21’e yükseldi.

Buna karşılık yüzde 60 ve üzeri enflasyon bekleyenlerin oranı ise yüzde 15’e geriledi.

whatsapp-image-2026-05-26-at-12-27-13-1.jpeg

TASARRUF EĞİLİMLERİNDE ARTIŞ

Ankette vatandaşların önümüzdeki 12 aya ilişkin tasarruf tercihleri de ölçüldü.

Mayıs ayında altın, vadeli TL mevduat, yatırım fonları, BES, döviz alımı, borsa ve kripto para dahil tüm tasarruf araçlarına yönelik eğilimde artış gözlendi.

En yüksek tercih yine altın olurken, vatandaşların yüzde 51’i tasarruflarını altında değerlendireceğini belirtti.

Vadeli TL mevduatı tercih edeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 35 olurken, yatırım fonları yüzde 26, BES yüzde 23, borsa ise yüzde 20 seviyesinde ölçüldü.

whatsapp-image-2026-05-26-at-12-27-14.jpeg

GÜVEN ARTTIKÇA BEKLENTİLER DÜŞÜYOR

Ekonomi politikalarına duyulan güvene göre yapılan ayrıştırmada da dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı.

Ekonomi yönetimine güvendiğini söyleyen gruplarda enflasyon beklentilerinin daha düşük olduğu görülürken, güvenmeyen gruplarda beklentilerin belirgin şekilde daha yüksek olduğu gözlendi.

Mayıs verilerine göre ekonomi politikalarına “kesinlikle güvenmiyorum” diyenlerin enflasyon beklentisi yüzde 50 seviyesinde gerçekleşirken, “güveniyorum” diyenlerde bu oran yüzde 37 oldu.

whatsapp-image-2026-05-26-at-12-27-14-1.jpeg

KADINLARIN ENFLASYON BEKLENTİSİ DAHA YÜKSEK

Ankette cinsiyete göre yapılan ayrıştırmada ise hane alışverişini üstlendiğini söyleyen kadınların enflasyon beklentilerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu görüldü.

Gıda, temizlik ürünleri, kişisel bakım ve elektronik eşya gibi farklı alışveriş kategorilerinde kadınların enflasyon beklentileri erkeklerin üzerinde gerçekleşti.

Özellikle elektronik eşya ve kişisel bakım ürünlerinde kadınların beklentisi yüzde 49’a kadar çıkarken, erkeklerde bu oran yüzde 45-46 bandında kaldı.

whatsapp-image-2026-05-26-at-12-27-14-2.jpeg

DETAYLI RAPOR YAYIMLANACAK

Selva Demiralp, Koç Üniversitesi Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nin Veri Enstitüsü aracılığıyla gerçekleştirildiğini belirterek, detaylı raporun ilerleyen günlerde yayımlanacağını açıkladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN