Kulislerden sızan zam oranları hüsran yarattı: Temmuz 2026 emekli ve memur zammı ne kadar olacak?

Kulislerden sızan zam oranları hüsran yarattı: Temmuz 2026 emekli ve memur zammı ne kadar olacak?

Milyonlarca emekli ve memurun kilitlendiği Temmuz 2026 zam oranları için geri sayım sürerken, Ankara kulislerinden sızan ilk rakamlar tablonun netleşmesini sağladı.

SGK Başuzmanı İsa Karakaş’ın hesaplamalarına göre; SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 4 aylık kesinleşen zam oranı %14,64 olurken, Temmuz ayında bu rakamın %18,58’e ulaşması bekleniyor. Toplu sözleşme kurbanı olan memur ve memur emeklileri ise %10,51’de kalarak enflasyonun dahi gerisinde kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Öte yandan ekonomi yönetiminin uyguladığı katı fren tedbirleri, memur emeklisinin dört gözle beklediği 22 bin TL'lik seyyanen zam hayalini de suya düşürmek üzere. İşte Temmuz zammının tüm detayları ve kulislerde konuşulan son senaryolar...

SSK VE BAĞKUR'LUYA TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Temmuz ayında maaşlara yansıyacak olan zam oranları için geriye sadece TÜİK'in açıklayacağı Mayıs ve Haziran ayı enflasyon verileri kaldı. SGK Başuzmanı İsa Karakaş'ın paylaştığı verilere göre; Ocak (%2,96), Şubat (%4,84), Mart (%1,94) ve Nisan (%4,18) aylarını kapsayan 4 aylık kümülatif enflasyon farkı %14,64 olarak kesinleşti.

t56.jpg

Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yansıyacak olan net ve garantilenmiş zammı temsil ediyor. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki Mayıs (%1,89) ve Haziran (%1,52) ayı enflasyon beklentileri de hesaba katıldığında, Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklisinin alacağı nihai zam oranının %18,58 bandına ulaşması öngörülüyor.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNE TOPLU SÖZLEŞME ŞOKU

SSK ve Bağ-Kur emeklileri doğrudan enflasyon farkını cebine koyarken, memur ve memur emeklileri için tablo oldukça karanlık. Karakaş'ın dikkat çektiği en kritik noktalardan biri, memur kesiminin mevcut toplu sözleşme hükümleri nedeniyle enflasyonun altında ezilmesi oldu.

Memur ve memur emeklilerinin 4 aylık kesinleşen zam oranı şimdilik sadece yüzde 10,51 seviyesinde kaldı. Bu durum, memurların TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyonun bile yüzde 4,13 oranında gerisinde kaldığını gösteriyor. Son 23 yıllık istatistiklere bakıldığında, memur emeklisinin maaş iyileştirmelerinde diğer emekli gruplarının gerisinde kalma geleneği maalesef bu Temmuz'da da devam edecek gibi görünüyor.

tl15.jpg

SEYYANEN ZAM RAFA KALKTI

Temmuz zammı araştırmalarında arama motorlarının en çok sorgulanan başlıklarından biri de memur emeklisinin uzun süredir beklediği seyyanen zam. SGK Uzmanı İsa Karakaş'ın Ankara kulislerinden aktardığı bilgilere göre ekonomi yönetimindeki soğuk rüzgarlar bu ihtimali zora sokuyor. 2023 yılının Temmuz ayında memurlara verilen 8 bin 77 TL'lik seyyanen artış, kümülatif hesaplamalarla bugün 22 bin TL'yi aşmış durumda. Eğer bu söz tutulup memur emeklisine de yansıtılsaydı, en düşük memur emeklisinin maaşı Temmuz zammıyla birlikte 57 bin TL’yi rahatlıkla aşacaktı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın enflasyonla mücadele kapsamındaki "katı fren" tedbirleri, bu devasa seyyanen zammın şimdilik masadan kalkmasına neden olmuş gibi görünüyor.

YÜZDE18.58'LİK ZAM KÖK MAAŞA MI YANSIYACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için beklenen %18.58'lik zam oranı heyecan yaratsa da, arka planda devasa bir kök maaş tehlikesi yatıyor. Kanunlara göre yapılan enflasyon zamları, emeklilerin eline geçen en düşük emekli maaşına değil, doğrudan kök aylıklara yansıtılıyor. Eğer hükümet tarafından en düşük emekli maaşı sınırında yeni bir yasal düzenleme (taban aylık artışı) yapılmazsa, kök maaşı düşük olan milyonlarca vatandaş, kağıt üzerinde %18.58 zam almasına rağmen banka hesaplarına yatan net tutarda hiçbir değişiklik göremeyebilir. Bu nedenle Temmuz ayı yaklaşırken gözler sadece TÜİK'e değil, kök maaşlar için Meclis'ten çıkacak olası bir torba yasa kararına çevrilmiş durumda.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN