Ekonomiye ilişkin yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifinin 6 maddesi geçtiğimiz gün TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kamuoyunun yakından takip ettiği torba yasa görüşmelerinde sürpriz önergelerle önemli değişikliklere gidilirken, özellikle vergi mevzuatı ve enerji piyasasını ilgilendiren önemli adımlar atıldı.
KRİPTO VARLIK DÜZENLEMESİ NEDEN İPTAL EDİLDİ
Kanun teklifinin en çok merak edilen bölümlerinden biri olan kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler, son dakika verilen bir önergeyle metinden tamamen çıkarıldı. Genel Kurulda 10. maddenin kabul edilmesinin ardından kripto paralarla ilgili hükümlerin taslaktan çekilmesi, sektör temsilcileri ve yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyordu. Konunun ilerleyen dönemde daha kapsamlı müstakil bir yasa tasarısı ile gündeme gelmesi bekleniyor.
VAKIF HASTANELERİ KURUMLAR VERGİSİ MUAFİYETİ NE ZAMAN BİTECEK?
Yükseköğretim Kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunu üzerinde yapılan değişikliklerle, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflarca kurulan yükseköğretim kurumlarına bağlı hastaneler ve benzeri sağlık kuruluşları için uygulanan kurumlar vergisi muafiyeti kapsam dışı bırakıldı. Ayrıca bu kurumlara sağlanan KDV istisnası da kaldırılıyor.

SERBEST BÖLGE ÜRETİCİLERİNE VERGİ İSTİSNASI ŞARTLARI AÇIKLANDI
Serbest Bölgeler Kanunu üzerinde yapılan güncellemeyle, bu alanlarda üretim yapan mükelleflerin yüzünü güldürecek bir adım atıldı. İlgili firmaların serbest bölgelerde imal ettikleri ürünleri yurt dışına, serbest bölge içine veya diğer serbest bölgelere satmaları durumunda elde edecekleri kazançlar, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefiyeti açısından istisna sayılacak.
BOTAŞ VERGİ BORCU NASIL SİLİNECEK?
Doğal Gaz Piyasası Kanunu kapsamında BOTAŞ için geçici bir madde eklendi. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Ticaret Bakanlığı tahsil dairelerine vadesi geldiği halde ödenmemiş her türlü vergi, fon, idari para cezası ve bunlara bağlı gecikme zamları, kurumun Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdindeki görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek.
Bu sayede borçlar terkin edilecek ve 31 Aralık 2026 sonuna kadar oluşacak yeni borçlar için de aylık bazda aynı mahsup işlemi uygulanacak.
ŞANS OYUNLARI REKLAM GİDERLERİ VERGİSİ DÜŞÜLECEK Mİ?
Gelir Vergisi Kanunu kapsamında alınan kararla, her türlü şans ve bahis oyunları için verilen ilan ve reklam harcamaları artık ticari kazancın tespitinde yasal gider olarak gösterilemeyecek. Ayrıca İşsizlik Sigortası Kanunu değişikliğiyle de Cumhurbaşkanına, işsizlik sigortası primindeki yüzde 1 oranındaki devlet payını yarı yarıya artırma veya indirme yetkisi verildi.
Bütçe gelirlerini artırmaya yönelik bir politika olarak imzalanan vakıf üniversitelerine bağlı hastanelerin vergi muafiyetlerinin kaldırılması, sağlık sektöründe haksız rekabeti önlemeye destek sağlayacak iken, BOTAŞ'ın devasa vergi borçlarının Hazine'nin görev zararlarıyla mahsuplaşarak silinmesi, kurumun bilançosunu temizleyecek.
