Alman premium devi Mercedes-Benz Grubu, 2025 yılının üçüncü çeyreğine (Q3) ait mali raporlarını kamuoyu ile paylaştı. Resmi basın bülteni ve finansal raporlar, şirketin özellikle Çin ve ABD pazarlarında ciddi zorluklarla boğuştuğunu, operasyonel karlılığın ise sert bir düşüş yaşadığını gözler önüne serdi. Buna rağmen markanın üst segment (Top-End) ve elektrikli van satışlarındaki başarısı, gelecek için temkinli bir iyimserlik yaratıyor.

KARLILIKTA SERT FREN: RAKAMLAR NE SÖYLÜYOR?
Finansal tablolar, bu yılın Mercedes-Benz için de pek kolay geçmediğini gösteriyor. Grubun geliri, geçen yılın aynı dönemine göre %6,9 azalarak 32,1 milyar euro'ya düştü.
Asıl şok ise karlılık tarafında yaşandı. Grubun Faaliyet Karı (EBIT), %70,2’lik rekor bir düşüşle 2,51 milyar euro'dan 750 milyon euro'ya geriledi. Markanın daha yakından takip ettiği Düzeltilmiş Faaliyet Karı (Adjusted EBIT) ise %17,3’lük bir kayıpla 2,1 milyar euro seviyesinde gerçekleşti. Grubun net karı da %30,8 azalarak 1,19 milyar euro'ya indi.
Bu sert düşüşün arkasında, Almanya’daki iş gücünü azaltma programı için ayrılan 876 milyon euro'luk yeniden yapılanma maliyeti, ABD’deki ithalat vergilerinin artması ve Çin'deki düşüş yatıyor. Mercedes-Benz CEO’su Ola Källenius, sonuçların "tüm yıl beklentileriyle uyumlu" olduğunu belirterek tam yıllık hedeflerin korunduğunu teyit etti.
Mercedes ve BMW arasındaki makas hiç olmadığı kadar açık
EZELİ RAKİP BMW FARK ATTI
Mercedes-Benz’in kan kaybettiği yer, en büyük rakibi BMW’nin güç kazandığı pazarlar oldu. Mercedes-Benz Grubu (Otomobil ve Hafif Ticari) üçüncü çeyrekte toplam 525.300 adet araç satarak %12’lik bir düşüş yaşadı. Mercedes-Benz Cars (Binek Otomobil) özelindeki düşüş %12,3 oldu ve satışlar 441.453 adette kaldı.
Aynı dönemde BMW Grubu (BMW, MINI, Rolls-Royce) ise satışlarını %8,8 artırarak 588.300 adede ulaştı ve ezeli rakibiyle arasındaki makası hiç olmadığı kadar açtı.
Pazar detayları ise Mercedes için daha endişe verici:
Çin Pazarı: Mercedes-Benz’in en büyük kalesi olan Çin’de satışlar %27 oranında çakıldı. Marka bunu "pazar koşullarına" bağlasa da aynı dönemde BMW’nin satışları Çin’de sadece %0,4 geriledi.
ABD Pazarı: Mercedes-Benz, artan gümrük vergileri (Ağustos ayından itibaren %15, Nisan-Temmuz arası %27,5) nedeniyle stokları dikkatli yönettiklerini belirtse de satışlar %17 düştü. BMW ise aynı pazarda %24,9’luk ezici bir büyüme kaydetti.
Avrupa Pazarı: Mercedes, Avrupa'da %2’lik mütevazı bir büyüme yakalarken, BMW burada da %9,3’lük artışla rakibini geride bıraktı.

TESELLİ ELEKTRİKTEN GELDİ: YENİ MODELLER UMUT VADEDİYOR
Olumsuz havayı dağıtan tek gelişme elektrikli cephesinde yaşandı. Mercedes-Benz’in tam elektrikli (BEV) binek otomobil satışları (EQ serisi), yılın ikinci çeyreğine göre %22’lik bir artış gösterdi. Bu artışın arkasındaki ana güç, Avrupa’da teslimatları başlayan yeni elektrikli CLA oldu. Yeni elektrikli GLC modelinin de Avrupa’da siparişe açılmasıyla bu ivmenin sürmesi bekleniyor.
Buna rağmen, elektrikli satış hacminde BMW’nin hala çok önde olduğu görülüyor. Mercedes-Benz Cars, üçüncü çeyrekte 42.600 adet elektrikli otomobil satarken, BMW 102.864 adetlik satışla rakibini 2,5’e katladı.
Asıl sürprizi ise Mercedes-Benz Vans (Hafif Ticari) yaptı. Elektrikli van satışları, geçen yılın aynı dönemine göre %96,1 gibi muazzam bir artışla 8.579 adede ulaştı. Ayrıca, S-Serisi, G-Serisi ve AMG gibi modelleri içeren "Top-End Vehicles" (Üst Segment Lüks) satışları, globalde %10, Çin’de ise %13 artarak karlılığın daha fazla düşmesini önledi.

GELECEK PLANI: KEMER SIKMA VE YENİ PLATFORM SAVAŞLARI
Mercedes-Benz, bu zorlu dönemi aşmak için çift yönlü bir strateji izliyor. Bir yandan maliyetleri kısmak için Şubat ayında duyurulan tasarruf programı devrede. Bu program, 2027’ye kadar üretim maliyetlerini %10 düşürmeyi ve üretim dışı alanlarda çalışan yaklaşık 40.000 kişiye gönüllü ayrılma paketleri sunmayı içeriyor.
Diğer yandan ise teknolojiye yatırım yapılıyor. Markanın en büyük umudu, 750 km üzeri menzil hedefleyen ve 100 km’de 12 kWh gibi iddialı bir tüketim vaat eden yeni MMA platformu ve bu platformdaki ilk model olan CLA. Ancak BMW’nin de "Neue Klasse" platformu ve yeni iX3 modeliyle bu teknoloji savaşına güçlü bir cevap vermeye hazırlandığı biliniyor.
Türkiye pazarında ise rekabet başa baş devam ediyor. Yılın ilk dokuz aylık verilerine göre Mercedes-Benz 23.104 adetle liderliğini korurken, BMW 22.851 adetle hemen arkasında yer alıyor.
