Merkez Bankası adım attı, bankalar harekete geçti: Kredi faizlerinde 3 puanlık düşüş

Merkez Bankası adım attı, bankalar harekete geçti: Kredi faizlerinde 3 puanlık düşüş

Merkez Bankası'nın fonlama faizini düşürmesinin ardından Diyarbakır'da iş dünyasıyla buluşan kamu bankaları genel müdürleri, kredi faiz oranlarını pazartesi gününden itibaren 2 ila 3 puan indireceklerini açıkladı.

Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başlaması ve piyasayı yüzde 37 faiz oranıyla fonlamaya başlamasının ardından bankacılık sektöründen ilk faiz indirimi hamlesi geldi. Merkez Bankası'nın adımıyla faiz oranlarında yaşanan 300 baz puanlık gerileme üzerine, kamu bankalarının genel müdürleri kredi faizlerini düşüreceklerini açıkladı.

DİYARBAKIR’DA KRİTİK FİNANS ZİRVESİ

Diyarbakır, iş dünyası ve bankacılık sektörünün üst düzey temsilcilerini bir araya getiren önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu; VakıfBank, Ziraat Bankası ve Halkbank genel müdürleriyle bir araya gelerek piyasalardaki son durumu ve finansman koşullarını değerlendirdi.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU’NDAN İNDİRİM ÇAĞRISI

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası’nın fonlama maliyetlerindeki düşüşün ticari kredilere yansıtılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Bankacılık sektörümüzün vakit kaybetmeksizin ticari kredi faizlerinde bu üç puanlık indirimi de hızlıca yansıtmalarını talep ediyoruz. Merkez Bankası, hafta başında piyasayı yeniden yüzde 37 faizden fonlamaya başladı. Faiz 3 puan düşmüş oldu. İş dünyasının 'bu indirim yansısın' talebine genel müdürler olumlu yanıt verdi."

"PAZARTESİ GÜNÜNDEN İTİBAREN İKİ, ÜÇ PUAN İNDİRECEĞİZ"

İş dünyasından gelen faiz indirimi talebine kamu bankalarından anında yanıt geldi. VakıfBank Genel Müdürü Osman Arslan, faiz indirim takvimini açıklayarak, "Hemen Pazartesi'nden itibaren kamu bankaları olarak biz de iki, üç puan hemen aşağıya indireceğiz tüm faiz oranlarını" ifadesini kullandı.

TERÖRÜN EKONOMİK FATURASI VE "TERÖRSÜZ TÜRKİYE" SÜRECİ GÖRÜŞÜLDÜ

Diyarbakır’daki zirvede finansal gelişmelerin yanı sıra "Terörsüz Türkiye" süreci ve terörün ekonomik etkileri de masaya yatırıldı.

Halkbank Genel Müdürü Recep Süleyman Özdil, sürecin toplumsal ve ekonomik önemine vurgu yaparak, "Türkiye'nin doğusunda, batısında herhangi bir eve cenaze gelmemesi bizim en büyük kazancımız. Bunu bir de ekonomik olarak taçlandırırsak bu bizim önümüzü açacak ve zor değil" değerlendirmesinde bulundu.

TERÖRÜN MALİYETİ 2,3 TRİLYON DOLAR

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alparslan Çakır ise uzun yıllardır süregelen çatışma ve terör ortamının ülke ekonomisine getirdiği ağır yükü rakamlarla açıkladı. Çakır, "Bakın bu ülke terör dolayısıyla veya bu çatışmalar dolayısıyla 2,3 trilyon dolar kaybetti. Bu aslında iller itibarıyla bakıldığında bir yerde yatırım yapılabilir ana rakam olarak 75 milyar dolara mal olur" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN