Merkez Bankası'ndan enflasyonda 'enerji' vurgusu

Merkez Bankası'ndan enflasyonda 'enerji' vurgusu

Merkez Bankası'nın Eylül ayı fiyat gelişmeleri raporunda tüketici enflasyonundaki yükselişe ilişkin değerlendirmeye yer verdi. Değerlendirmede enflasyon kapsamında enerjiye dikkat çekildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde tüketici enflasyonundaki yükselişte enerji ve hizmet fiyatlarının etkili olduğunu belirterek bu dönemde petrol, doğal gaz ve kömür fiyatlarındaki artışlarla birlikte uluslararası enerji fiyatlarının olumsuz bir görünüm kaydettiği vurgulandı.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Merkez Bankası, eşel mobil sisteminin akaryakıt fiyatları üzerindeki baskıları sınırladığını işaret ederek yurt içi enerji fiyatlarının şebeke suyu ile kömür ve odun gibi katı yakıt fiyatları kaynaklı olarak arttığını ifade etti.

Rapordaki gıda yıllık enflasyonuna ilişkin bölümde yaz aylarında hızlandığı Eylül'de ise sınırlı bir oranda gerilediği, ancak gıda yıllık enflasyonun yüksek seviyesini koruduğu belirtildi.

MAL YILLIK ENFLASYONUNDA YAVAŞLAMA

TCMB'nin değerlendirmesinde temel mal yıllık enflasyonunun dayanıklı tüketim mallarında bir önceki yıldaki yüksek bazın da etkisiyle yavaşladığı ifade edildi.

TCMB'ye göre Eylül'de hizmet enflasyonu süregelen açılma etkilerine de bağlı olarak yükselirken hizmet enflasyon görünümünde okul ve üniversitelerin açılmasına bağlı etkiler dikkat çekti.

TCMB faiz indirim kararının gerekçesi olarak belirlediği çekirdek enflasyonla ilgili Eylül ayı gelişmelerini ise şöyle değerlendirdi: Hizmet fiyat gelişmelerinin yansımasıyla B ve C göstergelerinde yıllık enflasyon artmış, göstergelerin yakın dönem eğilimlerinde yavaşlama kaydedilmekle birlikte yüksek seviyeler korunmuştur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN