Nissan işte bu yüzden batıyor! JDM'ciler seri üzgün...

Nissan işte bu yüzden batıyor! JDM'ciler seri üzgün...

Japon otomobili meraklılarının aklına muazzam sesi ve ikonikleşmiş tasarımıyla taht kuran Nissan GT-R R32, Nissan Fuji Speedway pistinde düzenlenen R Buluşması'nda elektrikli versiyonuyla tanıtıldı. Oldukça zorlu dönemler geçiren Nissan, adeta batmakla karşı karşıya fakat marka geçmişinden hiç ders almıyor ve bir golü daha kendi kalesine atıyor.

Geçtiğimiz ay Japon devi Nissan tarafından gelen haberlerde Nissan'ın çok ciddi maddi zorluklarla uğraştığı ve 12 veya 14 ay zamanlarının kaldığı dile getirilmişti. Aslında Nissan'ın düşüşü ise çok daha öncesinde başlamış olabilir. Nissan, R Buluşması'nda şov amaçlı yaptığı elektrikli R32, markanın ve diğer Japonlar için işlerin neden iyi gitmediğini açıklayabilir.

Japon devleri bir dönemler otomobil dünyasına adeta yön verirken günümüzde Güney Koreli ve Çinli üreticiler Japonların esamesini okutmuyor. Nissan özelinde duruma bakarsak, Nissan'ın en bilindik modellerinden olan GT-R 35, 2007 senesinde tanıtıldı ve bu yıl sonunda duracak olan üretimine kadar resmen aynı arabayı üretip sattı, ne eksik ne fazla. Benzer şeyleri çok daha kısa süreli yaptığında yuhalanan Alman üreticilerin aksine Japonlar, güncel teknolojik devrimleri yakalayamadılar aslında.

İngiliz tarafında da benzer şeyler oldu, örneğin Jaguar. Onlar da mevzuyu komple yanlış anlamışlar meğer. Böylelikle de ortaya JaGUar gibi ucube şeyler çıktı.

jdm-araclar.png

JAPONLARIN YERİNİ ÇİN VE GÜNEY KORE ALDI

Sektörde birçok ilk'e imza atan Japonlara baktığımızda kendilerini geliştirmek ve trendleri takip etmek konusunda son yıllarda başarısız oldukları aşikar. Nissan, Honda, Mazda gibi üreticiler sürekli aynı şeyleri yapıp, aynı şeyin lacivertinin yarısını pembeye boyayarak tüketicilere sunarken diğer tarafta KIA, Hyundai gibi markalar EV6, Ioniq 5 gibi araçlarıyla ödül üstüne ödül alıyor.

Japonlar demişken, Mitsubishi'den haber alanınız oldu mu?

Hemen hemen tüm Japonlar aynı şeyi yapmış aslında bakarsanız. Toyota, Honda, Subaru ve Nissan'ın son 10 yılda yaptığı ve aman be ne teknolojiydi dediğiniz bir şey var mı bir düşünün. Hem iç tasarımı hem de dış tasarımı konusunda yapılan korkunç hataları saymıyorum bile. Subaru'nun günümüzde XV diye sattığı otomobilin teknolojisi 2010'larda kalmışken iç tasarımı olarak ise daha bile geriye göz kırptığı iddia edilebilir. Asıl soruya gelirsek, 2016 yılında rakibi Mitsubishi'yi batmaktan kurtaran Nissan'ı kim kurtaracak veya daha sonrasında onu kurtaranı kim kurtaracak...

nissan-en-populer-araclari.png

GEÇMİŞİN MEYVELERİ BİTMEK ÜZERE

Bu markalar özellikle de ABD ve Çin gibi pazarlardaki payları nedeniyle sadece batmayı geciktirdiler, düşünce yapılarını değil. Yıllar öncesinde yaptıkları başarılı mühendisliklerin sonucunda ortaya çıkan mermi işlemeyen dayanıklı, kullanıcı dostu motorlarının meyvesiyse bitmek üzere.

Elektrikliye geçiş konusuna çok geç kalan Japonlar'da bugün, Nissan, egzoz sesiyle otomobil severleri adeta hipnotize eden R32'ye gidip elektrikli motor koymuş. İnsan merak ediyor bunca yıldır bu akıl neredeydi diye. Verimsiz içten yanmalı motorları yine pek de verimli olmayan jeneratörlerle birleştirirken bu marka diğer tarafta hala daha "R Buluşması", "GT-R", "Nissan Z" gibi markalarının ekmeğini yiye yiye doyamamış. Fakat ekmeği yerken tekne oldukça su aldı. Bu esnada Nissan'ın ne yaptığını merak ettiniz mi peki?

Ben söyleyeyim, ABD'de Emily Hartford'a araba gönderip, efsaneleşmiş modellerinin kaput altına batarya atarak şov yapmanın peşindeydiler. Meraklıları için Nissan'dan, pardon, elektrikli R32 şovundan geriye kalanlar aşağıda.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN