Pilot uygulama için geri sayım başladı: Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi geliyor

Pilot uygulama için geri sayım başladı: Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi geliyor

Hükümet, hanelerin refah düzeyini belirli bir standartta tutmayı amaçlayan Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi’ni (GETAD) hayata geçiriyor. "Eşik gelir" modeline dayanan sistemle, geliri belirlenen sınırın altında kalan ailelerin bütçesi devlet tarafından tamamlanacak. Pilot uygulama için geri sayım başladı.

Türkiye’de sosyal yardım anlayışını kökten değiştirecek olan Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi (GETAD) için hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz koordinesinde yürütülen çalışmayla, "vatandaşlık maaşı" olarak da adlandırılan modelin ilk saha denemeleri birkaç ay içinde başlatılacak.

"EŞİK GELİR" MODELİ: İL VE İLÇE BAZLI DİNAMİK DESTEK

BloSistemin en dikkat çekici özelliği, tek bir merkezden belirlenen sabit bir rakam yerine, yerel ekonomik dinamiklerin esas alınması. Aile ve Sosyal Hizmetler ile Hazine ve Maliye Bakanlıkları tarafından yürütülen çalışmaya göre;

İstanbul ile Şırnak’ın veya Antalya ile Ağrı’nın yaşam maliyetleri, iklim koşulları ve kira rayiçleri farklı değerlendirilecek. Her il ve ilçe için özel bir "eşik gelir" seviyesi belirlenecek.

Hanede çalışan olsa dahi, toplam gelir belirlenen eşiğin altındaysa, aradaki fark devlet tarafından kapatılacak.

Yardım sadece nakit olarak değil; ihtiyaca göre kira, enerji, gıda veya ısınma desteği şeklinde de sunulabilecek.

ASGARİ ÜCRETLİ VE KALABALIK AİLELERE ÖNCELİK

Yeni modelde asgari ücret bir referans noktası olsa da, hane içindeki kişi sayısı ve özel durumlar belirleyici olacak. Örneğin;

Asgari ücretle geçinen ancak çok çocuklu ve kirada oturan bir hane, geliri asgari ücret olsa dahi "eşik gelir" kriterine göre ek kira veya gıda desteği alabilecek.

Emekli olup iki kişi yaşayan ancak evi kira olan vatandaşlar için de benzer bir tamamlama mekanizması işletilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN