Piyasalarda yeni dönem: Seçim sonrası döviz talebi tersine döndü

Piyasalarda yeni dönem: Seçim sonrası döviz talebi tersine döndü

Uzun bir aranın ardından Merkez Bankası, dün döviz piyasalarında alıcı pozisyona geçti. Dolar/TL'nin 31,90'a yaklaşmasıyla alıma başlayan TCMB, gün boyunca alımlarına devam etti.

Uzun bir aradan sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasalarda döviz alımına geri dönerek yeni bir strateji belirledi. Bloomberg HT'nin aktardığı habere göre, TCMB dün piyasalarda döviz alımlarını sürdürdü. Dolar/TL'nin 31,90 seviyesine yaklaşmasıyla harekete geçen banka, gün boyu alım yaparak kurda düşüşe neden oldu.

DÖVİZ PİYASALARINDA YENİ HAMLE

Dolar/TL, TCMB'nin piyasaya girişiyle akşam saatlerinde yüzde 0,35 düşüşle 31,93 seviyesine geriledi. Bankanın, döviz alımlarını doğrudan müdahale olarak yapmadığı için alım miktarı açıklanmadı. Uzun süredir satıcı pozisyonunda olan TCMB'nin bu hamlesi, piyasalarda dikkatle izleniyor.

FAİZ ARTIŞININ REZERVLERE ETKİSİ

Yeni ekonomi yönetimi altında TCMB'nin rezervleri, özellikle geçen yılın son çeyreğinde önemli bir artış göstermişti. Ancak, yıl başından bu yana net rezervlerde yaşanan 28 milyar dolarlık düşüş, seçim öncesi artan döviz talebinin karşılanmasına bağlanıyor. Seçim öncesinde gerçekleşen 500 baz puanlık faiz artışı, net rezervlerdeki düşüşü durdurarak, geçtiğimiz hafta 200 milyon dolarlık bir artış sağlamıştı.

YABANCI RAPORLARININ ETKİSİ VE DÖVİZDEN TL'YE DÖNÜŞ

Yerel seçimlerin ardından, ekonomi politikalarında bir değişiklik olmayacağına dair güçlü sinyaller ve yabancı bankaların olumlu raporları, piyasalardaki döviz talebini azalttı. Hem tüzel hem de gerçek kişiler arasında TL'ye dönüş hareketi gözlemlenirken, TCMB'nin döviz alımına başlaması, rezervlerin yeniden inşa edileceği beklentilerini güçlendirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN