Prof. Dr. Selva Demiralp'ten TCMB'nin stratejilerine eleştiri: Yumuşak iniş senaryoları zora girdi

Prof. Dr. Selva Demiralp'ten TCMB'nin stratejilerine eleştiri: Yumuşak iniş senaryoları zora girdi

Ekonomist Prof. Dr. Selva Demiralp, Merkez Bankası'nın rezerv politikaları ve TL'nin değer kazanmasını sınırlama stratejilerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Demiralp, bu durumun 2001 sonrası dönemde gözlenen “yumuşak iniş” senaryolarını zora soktuğunu öne sürdü.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı para politikaları ve TL'nin değer kazanmasını sınırlama çabaları hakkında eleştirel bir değerlendirme yaptı. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, TCMB'nin önceliğinin net rezervleri sağlıklı bir seviyeye getirmek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Demiralp, güçlü sermaye girişi sırasında döviz alımının, rezerv biriktirme amacı için ideal bir zaman olduğunu ifade etti. Ancak, TL'nin değer kazanmasının önüne geçilmesinin, kur geçişkenliği yoluyla enflasyonla mücadelede TCMB'nin elini zorlaştırdığını vurguladı. Bu politikanın, 2001 sonrası dönemde gözlenen "yumuşak iniş" senaryolarını zorlaştırdığına dikkat çekti.

Son enflasyon raporu toplantısında verilen "sert iniş" sinyallerinin de bu durumla tutarlı olduğunu belirten Demiralp, güçlü bir TL'nin kur geçişkenliği ile aşağı yönlü bir fiyat şoku yaratabileceğini, ancak TCMB'nin geçmiş yönetimden aldığı mirası düzeltme çabası içinde olduğu için bu fiyat şokundan yararlanamadığını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN