Rekabet Kurumu'ndan Hobi Kozmetik'e soruşturma

Rekabet Kurumu'ndan Hobi Kozmetik'e soruşturma

Kozmetik sektörünün önde gelen yerli markalarından Hobi Kozmetik, bayi ve perakendecilerin satış fiyatlarına müdahale ettiği iddialarıyla Rekabet Kurumu’nun radarına girdi. Kurum, şirketin "yeniden satış fiyatını belirleme" yoluyla serbest piyasa koşullarını ihlal edip etmediğini inceleyecek.

Rekabet Kurumu, saç ve kişisel bakım ürünleri pazarında faaliyet gösteren Hobi Kozmetik hakkında resmi bir soruşturma başlatıldığını duyurdu. Soruşturma, şirketin satış noktalarına yönelik "tek fiyat" baskısı uyguladığı ve bu politikaya uymayan satıcıları cezalandırdığı yönündeki ciddi iddiaları merkezine alıyor.

SORUŞTURMANIN ODAĞI: "YENİDEN SATIŞ FİYATI TESPİTİ"

Rekabet hukukuna göre, üretici firmaların perakendecilere "tavsiye edilen fiyat" dışında bir zorunlamada bulunması, pazarın rekabetçi yapısını bozduğu gerekçesiyle yasaklanıyor. Hobi Kozmetik hakkındaki incelemede şu iki kritik iddia mercek altına alınacak:

Haksız Avantaj Sağlama: Belirlenen sabit fiyatlara sadık kalan satış noktalarına lojistik veya mali ayrıcalıklar tanınması.

Ürün Tedariki Engeli: Fiyat politikasının dışına çıkan veya indirim yapan bayi ve perakendecilere yönelik ürün sevkiyatının durdurulması ya da kısıtlanması.

KOZMETİK SEKTÖRÜNE YAKIN MARKAJ

Ekonomim'in haberine göre son yıllarda kozmetik pazarındaki dijitalleşme ve artan rekabetle birlikte Kurum, internet satış kısıtlamaları ve fiyat dayatmaları konusundaki denetimlerini sıkılaştırdı. Hobi Kozmetik’e açılan bu soruşturma, sektördeki diğer oyuncular için de bir "uyarı" niteliği taşıyor. Şirketin, bayilerin kendi kâr marjlarını belirleme özgürlüğüne müdahale edip etmediği, soruşturma sonucunda netleşecek.

İDARİ PARA CEZASI GÜNDEMDE

Soruşturma süreci, şirketin savunmalarının alınması ve pazar verilerinin analiz edilmesiyle devam edecek. İncelemeler sonucunda Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edildiği tespit edilirse, Hobi Kozmetik’e yıllık cirosu üzerinden hesaplanan ağır idari para cezaları uygulanması gündeme gelebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN