Türkiye'nin en köklü holdinglerinden Sabancı Holding'in peş peşe gerçekleştirdiği varlık satışları ekonomi gündeminin ilk sırasına yerleşti. Geçtiğimiz günlerde CarrefourSA'daki paylarını A101'e devreden holding, hemen ardından Akçansa'daki %39,72'lik payını 1,1 milyar dolar değerleme üzerinden Alman ortağı Heidelberg Materials AG'ye satacağını duyurmuştu.
Piyasalar bu ani küçülme ve sektörden çıkış kararlarının nedenini tartışırken, Ekonomi Gazetecisi Barış Soydan sosyal medya hesabından paylaştığı finansal verilerle satışların arka planına ışık tuttu.
Sabancı Holding'den kritik karar: Akçansa satılıyor
KISA VADELİ BORÇLAR, ALACAKLARI AŞTI
Barış Soydan, Sabancı Holding'in mali tablosunu gösteren bir bilanço özeti paylaşarak, şirketin ciddi bir işletme sermayesi ve likidite baskısı altında olduğunu öne sürdü.
Paylaşılan konsolide bilanço verilerine göre; Sabancı Holding'in 2025 yılı "Dönen Varlıkları" (nakit ve bir yıl içinde nakde çevrilebilir varlıkları) 2 trilyon 382 milyar TL seviyesindeyken, bir yıl içinde ödenmesi gereken "Kısa Vadeli Borçları" 3 trilyon 26 milyar TL'ye fırlamış durumda.
Kısa vadeli borçların, kısa vadeli varlıkların (alacakların) çok üzerine çıktığına dikkat çeken Soydan, holdingin bir yerlerden acil para bulmasının "şart" olduğunu ve CarrefourSA ile Akçansa satışlarının bu finansal dar boğazı aşmak için yapıldığını iddia etti.
Perakende Sektöründe dev anlaşma: A101, Carrefoursa'yı satın alıyor
GÖZLER REKABET KURUMU'NDA
Gazeteci Soydan'ın analizindeki bir diğer kritik nokta ise CarrefourSA'nın A101'e satılmasının Türkiye perakende pazarında yaratacağı rekabet riski oldu.
Türkiye'de gıda perakendeciliğinde halihazırda A101, BİM ve Migros'un piyasayı domine ettiği bir "oligopol" (az sayıda satıcının piyasaya hakim olduğu) yapı bulunduğunu hatırlatan Soydan, A101'in CarrefourSA'yı yutmasıyla birlikte bu oligopol yapının çok daha kemikleşmiş ve sarsılmaz bir hale geleceği uyarısında bulundu.
